VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandru Slusari: Încă în toamna anului trecut am spus că unica salvare a fermierilor sunt fondurile europene

Noi am anticipat această catastrofă în agricultură încă din toamna anului 2022 și atunci am spus autorităților să solicite ajutor de la Uniunea Europeană pentru e evita falimentarea agricultorilor. Declarația îi aparține directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor” și a fost făcută în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit liderului agricultorilor protestatari, fermierii nu au cerut bani din bugetul de stat, dar din fonduri europene. Slusari acuză autoritățile de tergiversare privind solicitările de ajutor financiar pentru agricultori către Comisia Europeană. Acesta susține că ajutorul trebuia solicitat încă în toamna anului trecut.

„Noi am anticipat această catastrofă în agricultură încă din toamna anului 2022. Când abia noul ministru a intrat în birou, deja erau primele semne: seceta catastrofală, agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a lovit în logistică și în multe alte momente, scumpirea exorbitantă a fertilizanților, pesticidelor, motorinei, prăbușirea prețurilor la materia primă. Și noi în septembrie am venit la dl ministru, am pus toate problemele pe masă, am înaintat propuneri, inițial aceste propuneri nici nu țineau de alocarea finanțelor, pe urmă am propus dlui ministru și guvernului în întregime să se adreseze către Uniunea Europeană. Dat fiind faptul că noi am obținut acest statut de candidat, noi avem multe bune relații cu alte țări, cu fermierii din alte țări din bazinul Mării Negre, România, Polonia, Bulgaria. Noi am văzut cum au procedat guvernele de acolo, ele au început să acționeze și să apeleze la Uniunea Europeană încă de cu toamnă. Noi atunci am menționat aceste lucruri, am spus: „Dle ministru, adresați-vă, că situația devine tot mai gravă și mai gravă, faceți ceva” Da, noi nu suntem membri, dar totuși suntem candidați și avem acest drept, poate nu obținem atâta sprijin cât obțin acum țările din Europa de Est, dar oricum o să ajutăm fermierii mici și mijlocii. Trendul era unul distructiv, au trecut 10 luni, 10 luni(!) și, oricum, guvernul s-a adresat către Uniunea Europeană, a fost pierdută o grămadă de timp. Situația nu a fost bună nici în toamna lui 2022 și noi atunci am pus întrebarea. Unica salvare a noastră – fondurile europene, adresați-vă! Oricum s-au adresat, doar că situația a ajuns la o distrugere totală a fermierilor mici și mijlocii”, susține Alexandru Slusari. 

Acum două zile, agricultorii au anunțat suspendarea protestului și au înaintat autorităților trei revendicări. În cazul în care Guvernul nu identifică resurse financiare suplimentare, fermierii amenință cu reluarea protestului începând cu data de 1 august.

Agricultorii cer autorităților identificarea resurselor financiare pentru alocarea compensațiilor în valoare de 3000 lei per hectar pentru culturile de primă grupă, aducerea motorinei din România și distribuirea către agricultorii micro, mici și mijlocii. De asemenea, fermierii cer introducerea, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, a unui moratoriu până la 31 decembrie 2023 la calcularea penalităților și comisioanelor la credite și împrumuturi.

Menționăm că Vladimir Bolea, a discutat la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene să fie acordate 50 milioane de euro pentru a ajuta fermierii moldoveni și ca R. Moldova să fie inclusă în platforma de gestionare a crizei cerealelor, alături de cele cinci state din Uniunea Europeană afectate de importurile ucrainene (Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia). Comisia Europeană analizează solicitarea.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.