VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Fermierii au înaintat Guvernului 3 revendicări și cer să fie îndeplinite până la 1 august

După ședința cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, care a avut loc marți seara la Guvern, agricultorii care au stat mai multe zile cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, au anunțat că suspendă protestele până pe 1 august. Fermierii anunță că au înaintat Guvernului 3 revendicări, care urmează să fie îndeplinite pînă pe 1 august. În caz contrar, agricultorii susțin că vor relua protestele de amploare.

Asociația Forța Fermierilor a venit cu anumite precizări și concluzii în privința protestului agricultorilor, care a fost suspendat la 28 iunie.

„Facem acest lucru în contextul unor speculații și acuzații nefondate din partea unor politicieni și activiști civici. Organizația noastră a anticipat catastrofă financiară pentru producătorii agricoli micro, mici și mijlocii încă din august 2022 și de nenumărate ori s-a adresat la toate autoritățile abilitate. Era evident că seceta, războiul în Ucraina, scumpiri exorbitante ale resurselor necesare producerii agricole și prăbușirea vertiginoasă a prețurilor la cereale și oleaginoase vor avea un impact negativ enorm asupra sectorului agrar și vor decapitaliza ramura la un nivel critic. Din toamna 2022 Forța Fermierilor a solicitat ca Guvernul să se adreseze către Uniunea Europeană pentru sprijinul financiar, așa cum au procedat alte țări din Bazinul Mării Negre, aflate pe prima linie lângă zona de război. Care este vina fermierilor că autoritățile au sesizat UE tocmai în iunie 2023? Care este vina agricultorilor că Guvernul s-a adresat către România privind acordarea unui ajutor în forma de motorină peste 3 luni după ce doamna președintă a solicitat acest suport după discuția cu Consiliul organizației noastre? Probabil că toată societate s-a convins că protestul fermierilor a fost strict economic și nu a avut nici un gram de conotație politică. În PMAN au ieșit în mare parte aceiași agricultori, care au protestat și în 2020”, au menționat fermierii. 

Asociația Forța Fermierilor susține că din totalul de 1,2 mlrd lei, solicitate de la UE, Guvernul deocamdată a identificat doar 200 mln lei pentru compensații, ceea ce este o „sumă infimă” și nu poate ameliora situația financiară a agricultorilor. Potrivit directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, protestul agricultorilor a fost suspendat, întrucât deja s-au început lucrările de recoltare a culturilor de primă grupă.

În cadrul discuțiilor de ieri, Forța Fermierilor a înaintat Guvernului 3 revendicări, care urmează să fie îndeplinite până pe 1 august.

1. Identificarea resurselor financiare pentru alocarea compensațiilor fermierilor micro, mici și mijlocii în valoarea de 3000 lei per hectar de culturile de primă grupă. Calcule noastre arată că alocarea suplimentară a 400 mln lei ar fi suficientă, iar din discuția de ieri noi am realizat că UE ulterior totuși va aloca resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor Guvernului.

2. Aducerea motorinei din România și distribuirea acestei agricultorilor micro, mici și mijlocii, care au suferit în urma secetei din 2022;

3. Introducerea, prin decizia CSE, a unui moratoriu până la 31 decembrie 2023 la calcularea penalităților și comisioanelor pentru restructurarea creditelor și împrumuturilor, precum și la executarea silită a obligațiunilor și pornirea proceselor de insolvență față de agricultori micro, mici și mijlocii, la care ponderea cerealelor și oleaginoaselor în structura producerii este cel puțin 90 procente. Moratoriu ar trebui să fie aplicat pentru toți creditorii fermierilor.

Totodată, Asociația menționează că va monitoriza minuțios fluxul de importuri ale cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. iar în cazul în care va observa sporirea semnificativă a acestora timp de căteva zile, va insista ferm asupra restricționării imediate a importului.

Forța Fermierilor accentuează că dacă revendicările înaintate nu vor fi realizate în termenul stabilit, imediat după finalizarea secerișului la primă grupă, agricultorii vor relua proteste, „care cu siguranța vor fi de amploare mai mare”.

Protestele fermierilor, inclusiv cu tehnica agricolă, au început în data de 7 iunie atât în raioanele țării, cât și în Capitală. Ei au avut discuții cu conducerea de vârf a statului, cerând susținere pentru a nu falimenta.

După ședința cu agricultorii, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că într-un timp scurt urmează să fie elaborat un regulament în baza căruia vor fi distribuiți cei 200 de milioane de lei. De asemenea, menționăm că Vladimir Bolea, a fost la Bruxelles și a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene să fie acordate 50 milioane de euro pentru a ajuta fermierii moldoveni și ca R. Moldova să fie inclusă în platforma de gestionare a crizei cerealelor, alături de cele cinci state din Uniunea Europeană afectate de importurile ucrainene (Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia).



Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.