Pe 23 iunie 2022, Consiliul Uniunii Europene a acordat Republicii Moldovei statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Comisia Europeană a prezentat nouă recomandări pe diverse domenii pe care țara noastră trebuie să le realizeze pentru a trece la următoarea etapă – cea a negocierilor, în procesul de integrare europeană.
Cu acest prilej, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a transmis un mesaj în care afirmă că țara noastră a înregistrat progrese semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative. De asemenea, șeful diplomației moldovenești susține că drumul către aderarea deplină la UE este unul încă plin de provocări iar eforturile de reformă trebuie continuate.
„Această șansă istorică a deschis noi orizonturi pentru țara noastră. În acest an am depus eforturi susținute pentru a produce reforme importante în diverse domenii cheie. Am pus accentul pe consolidarea valorilor democratice, pe promovarea transparenței și statului de drept, precum și pe dezvoltarea economică și socială sustenabilă. Fiecare pas înainte a fost însoțit de sprijinul și angajamentul ferm al partenerilor noștri din Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, știm foarte bine că drumul către aderarea deplină la Uniunea Europeană este unul încă plin de provocări și suntem conștienți că mai avem multe de făcut pentru a îndeplini criteriile și standardele riguroase impuse de UE. Tocmai de aceea, este esențial să continuăm eforturile noastre de reformă, să consolidăm instituțiile și să ne angajăm pe deplin în procesul de modernizare și aliniere la valorile europene. Aderarea la UE este cea mai sigură cale de a asigura pacea, stabilitatea, și libertatea țării noastre”, a declarat Nicu Popescu.
Recomandările pentru pre-aderare includ: reforma justiției, combaterea corupției la nivel înalt, dezoligarhizarea, creșterea capacităților administrative, gestionarea finanțelor publice, asigurarea pluralismului mediatic și creșterea implicării societății civile în procesele decizionale.
După un an de la obținerea statutului, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a prezentat câteva dintre realizări. Cu referire la reforma justiției, a fost adoptată și implementată legea pentru verificarea declarației de avere și interese personale ale candidaților la funcțiile de judecători și procurori. Totodată, s-a finalizat formarea Consiliului Superior al Magistraturii, după procedura de pre-vetting.
Cu referire la domeniul electoral, a fost modificat Codul Electoral conform recomandărilor OSCE/ODIHR, Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția.
La capitolul lupta împotriva corupției au fost aplicate sancțiuni internaționale împotriva persoanelor corupte din R. Moldova, impuse de SUA, Marea Britanie, UE și alte state. Totodată, a avut loc condamnarea definitivă a unui fost deputat pentru acțiuni de mare corupție. La fel, R. Moldova și-a îmbunătățit poziția cu 24 de locuri în Indicele de Percepție a Corupției al Transparency International.
Implementarea angajamentului de „dezoligarhizare” – revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului. Totodată, Consiliul Audiovizualului a asigurat transparența surselor de finanțare și a proprietarilor beneficiari a mass-mediei.
„Consolidarea luptei împotriva criminalității organizate” – lansarea misiunii de parteneriat a UE în R. Moldova; o prezență semnificativă a ofițerilor FRONTEX și înființarea unui HUB al UE pentru securitatea internă.
„Creșterea capacităților administrative” – gestionarea crizei refugiaților, a crizei energetice și atacurilor hibride. Totodată, au fost majorate statele de personal responsabile de afaceri europene la toate nivelele. La fel, 32 de servicii de stat au devenit disponibile în format electronic.
Până în prezent, țara noastră a reușit să implementeze pe deplin 3 din cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene. Concluzia se regăsește în raportul preliminar al UE pe cele 9 condiționalității față de Republica Moldova. Raportul final va fi publicat în toamna acestui an.
Cererea de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la data de 3 martie 2022.