VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 485: Zelenski cere o asigurare mai mare cu adăposturi pentru civilii ucraineni

Update: Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, îi ia la rost pe funcționarii și conducătorii regiunilor și orașelor care nu iau măsurile necesare și nu investesc suficiente resurse pentru asigurarea civililor cu adăposturi, în special în zonele atacate frecvent de forțele ruse.

Subiectul a fost abordat la ședința din această seară a Consiliului de Securitate și Apărare, transmite president.gov.ua.

”Am discutat despre situația privind adăposturile din regiunile, raioanele și orașele pe care inamicul le terorizează cel mai intens. Concluziile sunt dezamăgitoare. Aproape în toată țara. Situația este cinică și rușinoasă în acele orașe care dispun de resurse financiare importante în acest sens, dar, din păcate, aleg alte priorități. Vor fi luate decizii privind eventuale remanieri”, a declarat Volodimir Zelenski.

De asemenea, președintele ucrainean a cerut și înăsprirea pedepselor pentru judecătorii corupți, care ar putea risca și până la 15 ani de închisoare pentru mită. Zelenski își propune ca magistrații să fie verificați și la poligraf nu doar atunci când este desemnat sau ales în funcție, dar și în timpul exercitării atribuțiilor.

Update: Armata rusă se retrage în mai multe sectoare în sudul şi estul Ucrainei, anunţă vineri şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, care contrazice anunţurile Kremlinului potrivit cărora contraofensiva ucraineană este un eşec, relatează AFP, citat de News.ro.

Armata (rusă) se retrage în zonele Zaporojie şi Herson (sud), iar forţele armate ucrainene avansează. Acelaşi lucru se întâmplă la Bahmut. Inamicul va penetra tot mai adânc în apărarea noastră”, subliniază Prigojin într-un interviu video publicat de serviciul său de presă pe Telegram, referindu-se la un orăşel din extul Ucrainei pe care ruşii afirmă că l-au cucerit, dar unde ucrainenii spun că au înaintat pe flancuri în ultimele săptămâni.

”Nu există niciun control. Nu există niciun succes militar”, denunţă Evgheni Progojin.

Militarii ruşi „se scaldă în propriul sânge”, declară el – un mod de a spune că suferă pierderi gtele.

Declaraţiile şefului Wagner, care nu pot fi verificate în mod independent le contrazic pe cele ale preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale ministrului acestuia al Apărării Serghei Şoigu, potrivit cărora armata rusă ”respinge” toate asalturile ucrainene.

Prigojin a adus o serie de învinuiri la adresa autorităților militare ruse care potrivit lui, „își sacrifică proprii tineri” pe frontul din Ucraina.

Update: Doi bărbați au fost uciși și 4 au fost răniți după ce forțele ruse au bombardat orașul Herson, din sudul Ucrainei, a anunțat vineri guvernatorul regional.

„În orașul Herson, forțele de ocupație au atacat o companie municipală de transport. Aceștia au vizat muncitori civili care asigură viața zilnică a orașului. Din păcate, un bărbat de 55 de ani a murit pe loc. Alți cinci dintre colegii săi au fost răniți și internați în spital”, a declarat Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson pe Telegram.

Într-o postare ulterioară pe Telegram, Prokudin a menționat că un alt bărbat de 43 de ani a murit la spital din cauza rănilor.

Update: Armata ucraineană a afirmat vineri că a avut „succese în două zone ale frontului din sud”, relatează CNN.

„În direcțiile Novodanylivka – Robotyne și Mala Tokmachka – Novofedorivka, au obținut un succes parțial și se înfig în frontierele obținute”, a declarat Andriy Kovalov, un purtător de cuvânt al Statului Major General al forțelor armate ucrainene, într-un comunicat.

Ucrainenii continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcția orașului Melitopol, ocupat în sud, și a portului Berdiansk, a adăugat comunicatul.

În est, trupele ucrainene au oprit înaintarea Rusiei spre orașele Kupyansk și Lyman, a declarat vineri ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, într-o postare pe Telegram.

Update: Rusia a lansat în cursul nopții Rusia a lansat 13 rachete de croazieră rusești care se îndreptau spre un aerodrom militar din regiunea Khmelnițki, în vestul Ucrainei, anunță Forțele aeriene ucrainene. Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate rachetele care fuseseră lansate de bombardiere strategice rusești din zona Mării Caspice.

De asemenea, apărarea antiaeriană informează că a mai distrus și o dronă de recunoaștere.

Update: Dezocuparea completă a centralei nucleare de la Zaporojie este o necesitate. Şi oricine se face că nu vede ocuparea de către Rusia a unei astfel de instalații, minarea de către Rusia a teritoriului şi instalațiilor centralei nucleare contribuie de fapt nu doar la răul rusesc, ci şi la teroare în general, a spus Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski în discursul din sera zilei de 22 iunie.

Zelensci a subliniat că i-a cerut ministrului Afacerilor Interne al Ucranei, Igor Klimenko, să ia toate măsurile necesare, să ducă toată munca de lămurire necesară cu oamenii noştri privind riscurile existente.

„Facem tot posibilul pentru a angaja cât mai multe forțe și mijloace pentru a exercita presiune și influență asupra statului terorist”, a precizat Zelenski.

 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.