VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Letonia uimește Europa! Oferă Ucrainei întreaga sa flotă de elicoptere de atac

Autoritățile Letoniei vor finaliza în curând transferul întregii sale flote de elicoptere militare de tip sovietic în Ucraina. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, guvernul Letoniei a alocat Ucrainei ajutor militar în valoare de 1,3% din PIB.

Prim-ministrul leton Krisjanis Karins, în timpul discursului său de la conferința privind reconstrucția Ucrainei, organizată la Londra, a declarat că țara sa va trimite forțelor ucrainene toate elicopterele de luptă, ca ajutor pentru armata ucraineană, scrie portalului ucrainean Militarnîi.

„Ne transferăm întreaga flotă de elicoptere. Acum le vopsim pe cele rămase, astfel încât să fie utilizabile și să arate bine, apoi le vom trimite în Ucraina”, a spus Karins.

Sursa citată menționează că este vorba de elicoptere Mi-2 și Mi-17 de tip sovietic, aflate în dotarea Forțelor Aeriene ale Letoniei.

În august 2022, Forțele Aeriene Ucrainene au primit din Letonia două elicoptere Mi-17 și încă două Mi-2. În ianuarie 2023, Letonia a promis de asemenea că va preda Ucrainei ultimele două elicoptere Mi-17, iar declarația premierului leton marchează, de fapt, finalizarea întregului proces de transfer al elicopterelor.

Oficialul leton a amintit că țara sa a predat anterior Ucrainei toate sistemele Stinger pe care le avea în dotare.

De menționat că SUA au aprobat furnizarea a 4 elicoptere multirol UH-60M Black Hawk către Letonia. Lotul de elicoptere americane ar urma să coste aproximativ 175 de milioane de euro, ca parte a unui acord interguvernamental cu Statele Unite. Primele două UH-60M Black Hawk au fost deja livrate, iar livrarea celorlalte două ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului curent.

Prim-ministrul leton a menționat că de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, guvernul Letoniei a alocat Ucrainei ajutor militar în valoare de 1,3% din PIB.

Amintim că Letonia a apelat la și o măsură neobișnuită de „colectare”, fiind trimis în Ucraina un lot de mașini confiscate de la șoferii beți.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.