O întrebare importantă a apărut încă de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia în Ucraina: chiar ar putea Rusia să joace ruleta nucleară? Jurnaliștii de la BBC au analizat potențiale scenarii.
Președintele american Joe Biden spus recent că ameninţarea omologului său rus Vladimir Putin cu armele nucleare tactice este „reală”.
Săptămâna trecută, revista rusească Profile a publicat un articol al unui proeminent expert rus în politică externă și de apărare, Serghei Karaganov, președinte de onoare al Prezidiului Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare. Pe scurt, este bine conectat cu cei de la putere. El spune că pentru a „distruge voința Occidentului”, Rusia „va trebui să transforme din nou descurajarea nucleară într-un argument convingător, prin scăderea pragului pentru utilizarea armelor nucleare”.
„Inamicul trebuie să știe că suntem gata să lansăm o lovitură preventivă, ca răspuns la toate actele sale de agresiune actuale și trecute, pentru a preveni alunecarea într-un război termonuclear global.
Dar ce se întâmplă dacă inamicul nu dă înapoi? În acest caz, va trebui să lovim mai multe ținte dintr-o serie de țări pentru a-i aduce la rațiune pe cei care și-au pierdut mințile”, a scris Karaganov. Din februarie 2022, ne-am obișnuit cu retorica nucleară a Moscovei.
Și Putin a confirmat că Rusia a amplasat deja un prim lot de arme nucleare tactice în Belarus, o mișcare despre care liderul rus spune că este un avertisment pentru „oricine se gândește să ne provoace o înfrângere strategică”.
Dar să subliniezi avantajele unui atac nuclear preventiv asupra Occidentului este este un nivel cu totul nou. În mod clar, nu toată lumea din Rusia este de acord cu o astfel de idee.
Cotidianul rus de afaceri Kommersant a publicat la 21 iunie un articol cu titlul „Războiul nuclear este o modalitate greșită de a rezolva problemele”.
Desigur, este o subestimare uriașă a efectelor pe care le-ar avea o lovitură nucleară. Dar este fascinant faptul că sugerează că dezbaterea din Rusia despre când sau dacă să fie folosite arme nucleare în războiul din Ucraina a devenit publică. Iar „durii” de la Moscova nu sunt susținuți de toată lumea.
Scris de un alt grup de experți în politică externă și de apărare din Moscova, articolul din Kommersant explică de ce Serghei Karaganov și elita rusă care susțin utilizarea armelor nucleare au o abordare greșită și periculoasă.
Ce se întîmplă de fapt? Este posibil ca propunerea lui Karaganov pentru o lovitură nucleară preventivă să fi fost atât de șocantă, încât alți academicieni ruși au decis că pur și simplu nu pot rămâne tăcuți, scrie BBC.
Dacă așa stau lucrurile, înseamnă că, deși peisajul media rusesc este acum puternic controlat de stat, chiar și în limitele actuale, există încă loc pe unele platforme pentru dezbateri și discuții limitate pe anumite subiecte. Mai ales subiecte atât de importante precum războiul nuclear.
Sau s-ar putea ca toată această dezbatere să fie concepută pentru a atrage atenția Occidentului, pentru a-l face pe Putin să arate ca un polițist bun, în timp ce Karaganov face pe polițistul rău, analizează BBC.
Cu alte cuvinte, să-i facă pe occidentali să spună că Putin nu a cerut un atac nuclear preventiv asupra Occidentului, așa că ar fi bine să facă pace cu el, înainte ca „durii” să apese butonul nuclear.
Un lucru este clar: retorica anti-occidentală este în creștere în Rusia, iar contraofensiva armatei ucrainene este în desfășurare. Așa că problema nucleară nu dispare, constată BBC.