VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Protestul agricultorilor continuă! Fermierii solicită discuții cu Maia Sandu și Igor Grosu

Protestul fermierilor nemulțumiți de situația din agricultură continuă și după discuțiile de ieri cu Premierul Dorin Recean. Asociația Forța Fermierilor anunță că astăzi, 21 iunie va încerca să negocieze cu conducerea țării situația catastrofală în agricultură, în special pentru agricultorii mici și mijlocii.

Update: Subvențiile în agricultură vor fi acordate beneficiarilor în procedură accelerată, până la sfârșitul lunii iulie curent, a anunțat astăzi premierul Dorin Recean, după ședința Guvernului.

Guvernul deja a oferit soluții imediate. Fondul de subvenționare în agricultură, în valoare de 1,5 mlrd de lei, a fost suplimentat cu alte 100 mln de lei și va constitui în total 1,6 mlrd de lei. Toate aceste subvenții vor fi debursate în acest an mai devreme. Dacă anterior era până în decembrie, atunci acum le vom debursa până la sfârșitul lunii iulie”, a punctat Dorin Recean.

Fermierii au solicitat întrevederi cu președintele Parlamentului și președinta țării. Totodată, aceștia mizează pe discuția cu Dorin Recean, dar și premierul Romăniei Marcel Ciolacu, care vine azi la Chișinău.

„Am solicitat ieri după masă întâlnirile cu Președintele Parlamentului și doamna Președinte. Totodată, așteptăm ședința promisă cu domnul prim-ministru, preconizată după întoarcerea ministrului agriculturii din Bruxelles. La fel, vom încerca să discutăm cu domnul prim-ministru al Romăniei, care vine azi la Chișinău. În cazul în care vom fi ignorați azi sau rămânem tot cu promisiuni sterile și generale, joi agricultorii vor întreprinde acțiuni active”, se arată în mesajul Asociației Forța Fermierilor.

De asemenea, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor susțin că Guvernul prezintă cifre eronate privind ajutorul acordat agricultorilor „cu scopul de a duce în eroare opinie publică”.

„Se vorbește că statul a alocat ba 533 mln, ba 900 mln lei suplimentar pentru susținerea fermierilor. Sunt cifre absolut eronate, vehiculate doar cu scopul de a duce în eroare opinie publică. În realitate nici un bănuț de subvenționare suplimentară la moment nu a fost alocat. În perioada ianuarie-mai 2023 agricultorilor au fost rambursate sub 100 mln lei din debitul TVA în contul acoperirii unor impozite. Acești bani sunt sumele datoriilor statului față de producători agricoli, acumulate timp de 3 ani”, se mai arată în mesajul Asociației.

Menționăm că ieri, Prim-ministru Dorin Recean a discutat cu fermieri aflați cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale. Recean a declarat că Guvernul caută soluții pentru a ajuta sectorul agrar, inclusiv la partenerii europeni. Totodată, șeful executivului a subliniat că solicitările agricultorilor costă bugetul țării 700 de milioane de lei și Guvernul nu are asemenea resurse acum. În același timp, Guvernul susține că ajută agricultorii cu măsuri concrete, inclusiv ținând cont de solicitările acestora.

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au cerut anterior Guvernului sprijin pentru a evita falimentarea agricultorilor mici și mijlocii. Printre revendicările fermierilor se regăsesc: interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, oferirea compensațiilor de cel puțin 3.000 de lei la hectar, achitarea urgentă a datoriilor la subvenții, obligarea Portului Giurgiulești să exporte, prioritar, producție agricolă din Republica Moldova.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.