VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 483. Zelenski recunoaște că progresul pe câmpul de luptă în contraofensiva ucraineană este „mai lent decât se dorea”

Update: Președintele Volodimir Zelenski a declarat că progresul pe câmpul de luptă în contraofensiva Kievului împotriva forțelor ruse a fost „mai lent decât se dorea”, a relatat miercuri BBC, citat de The Guardian.

„Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este”, a declarat președintele ucrainean într-un interviu, potrivit g4media.ro.

Ucraina a raportat recucerirea a opt sate din sud în ultimele două săptămâni.

Deși mici, avansurile sunt cele mai mari ale forțelor sale din noiembrie, pe măsură ce acestea pătrund în zonele puternic fortificate și minate deținute de Rusia.

Update: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a promis că Alianţa Nord-Atlantică va acorda ajutor suplimentar pentru modernizarea armatei ucrainene.

NATO va adopta la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie un nou pachet de sprijin destinat Kievului, transmite DPA, preluată de Agerpres. Într-o declaraţie publicată miercuri de cotidianul german Tagesspiegel, Stoltenberg a spus că la reuniunea din capitala Lituaniei ţările membre NATO vor adopta un pachet de asistenţă multianuală, pentru a aduce Ucraina la standardele NATO în ceea ce priveşte dotarea armatei.

Stoltenberg a adăugat că ajutorul Alianţei va sprijini armata ucraineană să facă tranziţia de la o armată bazată pe vechiul model sovietic către o forţă modernă ce operează în concordanţă cu standardele NATO. Oficialul a mai spus că, după luni de pregătire militară cu echipamentele NATO, Ucraina îşi recucereşte teritoriul căzut în mâinile invadatorilor ruşi.

El a subliniat importanţa sprijinului continuu pentru Ucraina, ţară aflată într-o luptă de apărare împotriva agresorului rus, care a lansat o invazie pe scară largă în februarie 2022. Secretarul general al NATO a evidenţiat și dificultăţile contraofensivei, printre care terenul accidentat şi minele terestre plantate de forţele ruse

Update: Crește numărul deceselor în urma inundațiilor, în zonele controlate de Rusia.

În urma inundațiilor provocate de ruperea barajului de la Nova Kahovka, 41 de oameni au murit în zonele controlate de forțele ruse în sudul Ucrainei, a anunțat miercuri, Moscova, relatează AFP.

„Din păcate, bilanţul morţilor a crescut la 41”, a declarat Andrei Alekseenko, şeful guvernului impus de Rusia în Herson. Bilanțul anterior indica 29 de morți. Barajul de la Nova Kahovka s-a spart pe 6 iunie, Kievul și Moscova acuzându-se reciproc pentru distrugerea acestuia. În urma dezastrului, zone întinse din sudul Ucrainei au fost inundate, iar mii de locuitori au fost evacuați.

Update: Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat, miercuri, un nou ajutor economic pentru Ucraina, acordat de SUA, în valoare de 1,3 miliarde de dolari și a anticipat că Rusia suporta, în cele din urmă, costurile distrugerilor provocate de invazia sa.

„În timp ce Rusia continuă să distrugă, noi suntem aici pentru a ajuta Ucraina să reconstruiască viețile oamenilor, țara, propriul viitor”, a declarat Blinken la Londra, unde are loc o reuniune internațională pentru reconstrucția țării invadate de trupele Moscovei.

„Să fim clari: Rusia provoacă distrugerea Ucrainei, iar Rusia va suporta, în cele din urmă, costul reconstrucției Ucrainei”, a prognozat el.

Noul sprijin financiar american, care se bazează pe fondurile deja aprobate de Congres, se adaugă la cele 63 de miliarde de dolari reprezentând ajutorul total acordat de SUA de la începerea invaziei ruse și până în prezent, notează Agerpres.

Update: Forțele ucrainene au efectuat operațiuni contraofensive în cel puțin două sectoare ale frontului pe 20 iunie, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la granița administrativă dintre regiunile Zaporojie și Donețk și în vestul regiunii Zaporojie. Ministerul rus al Apărării a afirmat că unități ale Grupării de forțe din est au respins patru asalturi ucrainene în apropiere de Orikhiv, regiunea Zaporojie, și în vestul regiunii Donețk.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a spus luni că forțele rusești au angajat forțe semnificative pentru a opri ofensivele ucrainene, ceea ce îngreunează avansurile ucrainene. Maliar a adăugat că operațiunile ucrainene în curs de desfășurare au mai multe sarcini care nu se concentrează exclusiv pe eliberarea teritoriului și că forțele ucrainene nu au început încă faza principală a operațiunilor de contraofensivă, potrivit ISW.

Update: Şeful serviciului de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, despre care propaganda rusă afirmase că ar fi fost grav rănit şi că este tratat în stare critică în străinătate, a apărut marţi într-o înregistrare video în care ironizează aceste narative şi acuză Rusia că a „minat” bazinul cu apă folosit pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia.

„Cel mai înspăimântător este că centrala nucleară Zaporojie a fost minată suplimentar în această perioadă şi anume bazinul de răcire a fost minat. Dacă se întâmplă o explozie, atunci probabil vor fi probleme semnificative”, a declarat Kirilo Budanov, şeful agenţiei GUR, într-o apariţie la televiziunea publică ucraineană.

Update: Marea Britanie va găzdui în perioada 21-22 iunie, cea de-a doua ediție a conferinței privind reconstrucția Ucrainei unde speră să deblocheze împrumuturi în valoare de 3 miliarde de dolari de la Banca Mondială pentru a ajuta la reconstrucție, chiar dacă războiul din Rusia continuă, transmite Sky News.

Lideri și delegați din peste 60 de țări sunt așteptați miercuri și joi la Londra pentru a participa la conferință, eveniment care încearcă să mobilizeze guvernele, companiile și marile instituții financiare. Suresle financiare vor fi direcționate pentru reconstrucția infrastructurii, deminarea terenurilor, refacerea economiei, finanțarea serviciilor publice.

„Împreună cu aliații noștri, vom menține sprijinul pentru apărarea Ucrainei și pentru contraofensivă și vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, în timp ce ea continuă să câștige acest război” a declarat prim-ministrul britanic, Rishi Sunak.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va interveni prin videoconferinţă. Din partea Republicii Moldova va participa ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, alături de secretarul de stat Ruslan Bolbocean.

Update: Rusia a amenințat marți că va lovi „centrele de decizie” ucrainene în cazul unor bombardamente cu armament occidental pe teritoriul rus sau în Crimeea anexată, Moscova acuzand Kievul că pregătește astfel de atacuri, potrivit AFP, citat de Hotnews.

„Potrivit informațiilor noastre, liderii forțelor armate ucrainene plănuiesc să lovească teritoriul rus, inclusiv Crimeea, cu rachete (americane) Himars și (britanice) Storm Shadows”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

„Utilizarea acestor rachete în afara zonei (de luptă) ar însemna implicarea totală a Statelor Unite și a Marii Britanii în conflict și ar duce la lovituri imediate asupra centrelor de decizie din Ucraina”, a adăugat el.

El nu a precizat dacă aceste amenințări se referă la centre de comandă militară, despre care Moscova susține deja că le lovește, sau la centre de decizie politică de la Kiev.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.