VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Directorul IDIS „Viitorul”: Guvernul ar trebui să aibă niște politici mai clare vizavi de agricultorii noștri

„Guvernul ar trebui să aibă niște politici mai clare vizavi de agricultorii noștri și ar trebui să facă în așa fel încât oamenii să dorească să lucreze în acest domeniu”. Această opinie a fost exprimată de Liubomir Chiriac, directorul IDIS „Viitorul” în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Agricultorii undeva au dreptate, ceea ce au reușit ei să producă anul trecut, anul acesta ei nu pot realiza, și nu pot realiza din mai multe considerente. Portul de la Giurgiulești era suprasolicitat, noi ne dăm seama, poate guvernul ar trebui să aibă niște politici mai clare vizavi de agricultorii noștri, ar trebui să facă în așa fel încât oamenii să dorească să lucreze în domeniul respectiv. Dar, vedeți, protestele care au loc, inclusiv astăzi, denotă că ceva nu merge, ceva s-a scăpat din vedere și iarăși ca soluție o să fim nevoiți să apelăm la ajutorul Uniunii Europene, la acele resurse care sunt necesare pentru ca să ajutăm sectorul privat să iasă din impas”, a declarat Liubomir Chiriac.

Totodată, directorul IDIS „Viitorul” consideră că protestele agricultorilor trebuiau anticipate de Guvern.

Trebuie să înțelegem guvernul că acum soluții rapide nu știu dacă poate găsi. Faptul că s-a ajuns la problema respectivă trebuia anticipat, din păcate, n-a fost viziune din punctul acesta de vedere. Asta și spuneam, avem nevoie de viziune anume la guvernare, dar știți cum se spune, dintre toate talentele care există, talentul de a guverna este cel mai rar. Așa se întâmplă și în cazul guvernului nostru, nu doar s-a pus problema ca să fie majorate salariile miniștrilor, eu personal susțin, de fapt, aceste demers, fiindcă oamenii talentați care știu ce au de făcut și știu cum să procedeze mai puțin nimeresc la guvernare. Păi, iată, revenim la problema noastră. S-a recunoscut că sunt probleme, asta au spus toți că, da, sunt probleme, da, poate undeva fermierii exagerează atunci când spun că ar trebui complet să nu primim exporturile din Ucraina. Aici cred că foarte mulți înțeleg că Ucraina luptă și luptă și pentru noi, luptă inclusiv pentru fermierii care acum protestează, dar ceea ce ține de organizarea exportului produselor noastre peste hotare, ceea ce ține de preț, chiar dacă este stabilit de piață, în acest sens ar putea fi ajutați, inclusiv prețul la motorină care este în creștere, iarăși cred că și aici ar putea fi ajutați, inclusiv cu creditele de care au nevoie agricultorii tot ar putea fi ajutați”, a explicat Liubomir Chiriac.

De asemenea, directorul IDIS „Viitorul” susține că e nevoie de mai multă comunicare între guvern și fermieri.

Toate momentele acestea trebuie explicate cetățenilor, inclusiv fermierilor. Faptul că unii se străduie ca să obțină puncte politice, să le numim așa, da, dar oamenilor trebuie să li se spună adevărul. Da, Ucraina exportă, dar și noi exportăm și, așa cum ați menționat și dvs., încă nu se știe cine este mai mult în câștig din punctul acesta de vedere, dar chiar dacă ar fi să nu putem exporta în Ucraina, totuși în situația care există ar trebui să înțelegem că Ucraina e țara care luptă și pentru noi, inclusiv pentru prosperitatea fermierilor. Ar trebui cel puțin o foaie de parcurs, ca să fie foarte clar explicat din partea guvernului, iată, noi facem asta în timpul respectiv, asta reușim acum, asta nu reușim, asta o să fie și în felul acesta se vor clarifica foarte multe lucruri. Eu nu cred că fermierii noștri nu vor înțelege sau nu înțeleg care este situația și în ce măsură ar putea fi ajutați de guvern, ei știu foarte bine și sper eu că au să ajungă la un numitor comun”, a mai spus Liubomir Chiriac.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.