VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Proteste cu tractoare în Capitală: Premierul Dorin Recean a ieșit în fața protestatarilor

Producătorii agricoli continuă protestele chiar dacă au avut discuții cu autoritățile și vin cu tehnica agricolă în centrul capitalei. Astfel, în dimineața zilei de astăzi, Poliția a anunțat că agricultorii vor intra în municipiul Chișinău pe șoseaua Muncești, Calea Orheiului și șoseaua Hâncești și atenționează că circulația pe mai multe străzi ale capitalei ar putea fi afectată.

Update: Premierul Dorin Recean a ieșit să discute cu protestatarii. Prim-ministrul le-a relatat agricultorilor care sunt acțiunile întreprinse de Guvern pentru a rezolva situația creată.

„Guvernul înțelege dificultățile din sectorul agricol și caută soluții, inclusiv la partenerii europeni, pentru a fi alături de agricultori. Am discutat în PMAN cu Asociația „Forța Fermierilor”. Ceea ce cere asociația acum de la Guvern costă bugetul țării 700 de milioane de lei și Guvernul nu are asemenea resurse acum.

În același timp, Guvernul ajută agricultorii cu măsuri concrete, inclusiv ținând cont de solicitările acestora:

– am aprobat modificările la Legea TVA, așa încât agricultorii să poată recupera încă peste 330 de milioane din TVA;

– solicităm ajutor financiar de la Uniunea Europeană; chiar în aceste zile vicepremierul, ministrul agriculturii Bolea se află la Bruxelles în acest sens;

– am oferit agricultorilor peste 1.4 miliard de lei subvenții, este ceea ce putem aloca în această perioadă complicată pentru întreaga țară;

– toate aceste subvenții vor fi plătite agricultorilor accelerat, până la sfârșitul lunii iulie;

– analizăm foarte atent tranzitul și importul de cereale, la fiecare 2 zile facem verificări la graniță, la locurile de stocare;

– am acordat 100 de milioane suplimentar domeniului agricol și vom continua să căutăm resurse financiare.

Am încredere că vom trece împreună prin această perioadă grea pentru sectorul agricol și pentru toată Moldova. Noi înțelegem problemele și le rezolvăm treptat”, a declarat Recean în fața fermierilor.

Update: Tractoarele au făcut un cerc în jurul clădirii Guvernului, claxonând pentru a se face auziți de șefii statului. Fermierii acuză guvernarea actuală că a ajuns la conducere cu ajutorul lor, au promis multe, dar problemele agricultorilor doar au crescut

Update: Mai mulți agricultori s-au adunat cu tehnica agricolă în centrul capitalei pentru a lua parte la o acțiune de protest. Fermierii și-au parcat tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale.

„În contextul protestului organizat astăzi de către agricultori, Inspectoratul General al Poliției informează că aceștia intenționează să intre în municipiul Chișinău în jurul orei 10:00 pe Muncești, Calea Orheiului și șoseaua Hîncești. Ulterior, mai multe unități de tehnică agricolă se vor deplasa spre Piața Marii Adunări Naționale unde este preconizată acțiunea de protest”, se arată în comunicatul Poliției.

Circulația ar putea fi afectată pe mai multe străzi din capitală,  iar în acest sens, oamenii legii îndeamnă conducătorii auto să evite deplasarea pe următoarele tronsoane: Str. Calea Orheiului – str.Tudor Vladimirescu – bd. Grigore Vieru – str. G. Bănulescu  – Bodoni – PMAN; Str. Muncești  – bd. Iu.Gagarin – str. C.Negruzzi  – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – PMAN; Șoseaua Hîncești  – str. Gh. Asachi – str. A. Pușkin – PMAN.

Totodată,  Poliția precizează că este preconizată deplasarea mai multor unități de tehnică agricolă din PMAN pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, până la sensul giratoriu din strada Calea Ieșilor cu revenirea ulterioară în PMAN.

Astfel, mai multe echipaje ale Poliției vor însoți coloanele fermierilor pentru a asigura ordinea publică și fluidizarea traficului.

În acest sens îndemnăm atât organizatorii,  cât și participanții să dea dovadă de responsabilitate și să nu admită încălcări.

Fermierii au reluat, luni, 19 iunie protestele de amploare și au pornit cu tehnica agricolă spre Capitală. Aceștia susțin că „neglijarea multiplelor crizelor în ramură agricolă timp de un an din partea autorităților” a făcut ca agricultorii să iasă cu tehnica agricolă pe traseele naționale, pentru a obține ajutor din partea Guvernului.

După o nouă rundă de discuții dintre reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” și prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, Guvernul a anunțat alocarea suplimentară a 533 de milioane de lei agricultorilor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.