VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Reacția lui Recean și Grosu, după ce Partidul Șor a fost dizolvat: O victorie importantă pentru democrație

Prin decizia Curții Constituționale (CC) de scoatere în afara legii a Partidului Șor, „se confirmă că Partidul Șor a încălcat frecvent legea, fiind sancționat în repetate rânduri”. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, potrivit căruia decizia fortifică democrația și statul de drept al Republicii Moldova.

„Acest partid a beneficiat de sprijin, inclusiv financiar, din partea serviciilor secrete ale unui stat terț, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova și de a deturna cursul nostru de integrare europeană.Decizia întărește democrația și statul de drept al Republicii Moldova. Suntem hotărâți să reformăm justiția, astfel încât legea să fie în capul mesei, iar demnitatea cetățenilor să nu fie călcată în picioare de corupți.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a accentuat faptul că „finanțarea partidelor din bani furați de la cetățeni va fi sancționată dur, pentru că doar așa putem face curățenie în politică și ne putem asigura că în instituțiile statului ajung oameni integri, care lucrează doar pentru cetățeni”.

„Partidul Șor a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională – o victorie importantă pentru democrația acestei țări, care ani de zile a fost păgubită de această organizație criminală organizată, aflată în slujba Kremlinului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze care sunt pașii următori pentru a pune în practică decizia Curții. Lupta cu politicienii corupți, cu finanțarea ilegală a partidelor a fost una din angajamentele noastre din campanie și rămâne a fi o prioritate pe agenda guvernării. Bandiții folosesc politicul pentru a-și spăla imaginea și a fugi de justiție. Dar indiferent de câte partide-spălătorii de imagine și-ar crea, tot bandiți și organizații criminale vor rămâne. Un stat slab și sărăcit începe cu corupția din partide. Un stat de drept este acela unde hoții stau la pușcărie, nu fac politică”, a declarat șeful Legislativului.

Magistrații Curții Constituționale au admis luni, 19 iunie, sesizarea Guvernului cu privire la verificare constituționalității Partidului Politic „Șor”. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat. Conform Hotărârii CC, deputații Partidului Șor vor deveni parlamentari independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare.

La Hotărârea de declarare a partidului neconstituțional, judecătorul Serghei Țurcan a formulată o opinie disidentă, iar judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.