VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: Leul moldovenesc, cea mai puternică valută din Europa

Săptămâna trecută leul moldovenesc s-a depreciat ușor față de principalele valute, dar continuă să rămână cea mai puternică valută din Europa și nu numai. Chiar și după o ușoară depreciere de 0,3% înregistrat în perioada 12-18 iunie, leul este cu 7,8% mai puternic față de principalele 10 valute din țările care Moldova are cele mai mari relații comerciale. Constatările aparțin expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care a analizat mai multe date ale Biroului Național de Statistică (BNS).

Potrivit expertului, dacă analizăm toate valutele de referință de pe pagina BNM, putem observa că leul moldovenesc s-a aprecia față de toate din ele, excepție fiind doar două valute (forintul maghiar și lekul albanez).

„Această apreciere este cauzată de doi factori de bază: scade relativ puternic cererea de valută din partea agenților economici și crește puternic oferta de valută din partea persoanelor fizice. În valoare anuală cererea de valută din partea agenților economici s-a redus cu 236 milioane USD, de la 3 miliarde în 2022 la 2,8 miliarde în aprilie 2023. Această scădere este determinată atât de ieftinirea prețurilor la resursele energetice, cât și de stagnarea consumului la populație. În opinia noastră cererea de valută din partea agenților economici va înregistra o ușoară scădere și-n următoarele luni”, susține Veceslav Ioniță.

Potrivit analistului economic, oferta de valută din partea persoanelor fizice a ajuns la 2,9 miliarde USD, cea ce se apropie de recordul absolut înregistrat în 2013. În opinia sa, această ofertă la rândul ei este determinată de 3 factori: necesitățile de consum ale populației neacoperite de venituri curente. Prețurile au crescut mai rapid decât veniturile și o parte din consum populația o achită din economiile valutare. Al doilea factor este convertirea înapoi a valutei cauzate de războiul din Ucraina, în primele două luni de la începutul războiului din Ucraina, populația Moldovei a procurat circa 500 milioane USD, valută pe care acum treptat o convertește înapoi în lei Moldovenești.

Al treilea factor, susține Ioniță, este creșterea semnificativă a pseudo-remitențelor. O parte considerabilă de valută ,care intră în țară în favoarea persoanelor fizice, de fapt sunt re-patrierea valutei agenților economici, care au vândut marfă spre țări ca Rusia, iar valoarea reală a tranzacției este mai mare decât valoarea oficială. astfel în țară intră valută, care merge direct spre piața valutară.

Pentru următoarele luni, presiunea de pe piața valutară va fi îndreptată spre aprecierea leului moldovenesc și doar intervenția BNM va stopa din această tendință de apreciere, susține analistul economic.

Veaceslav Ioniță declară că un leu puternic este benefic pentru populație, deoarece înseamnă prețuri mai mici la mărfurile de import și o inflație mai mică. Însă un leu puternic afectează enorm economia autohtonă și scade din competitivitatea produselor locale.



Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.