VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Datoria Tiraspolului pentru gazul rusesc a ajuns la 10 mld. de dolari

Datoria regiunii transnistrene pentru gazul rusesc a ajuns la aproximativ 10 miliarde de lei, ceea ce reprezintă, de exemplu, peste două bugete de stat ale Republicii Moldova stabilite pentru acest an.

Potrivit Infotag, cifra se regăsește într-un raport cu date statistice privind situația comerțului exterior făcut public în stânga Nistrului.

Potrivit acestor date, datoria pentru gaze a regiunii transnistrene a atins o sumă record de 9,5 miliarde de dolari. Aproximativ 8,5 miliarde de dolari sunt datorate Gazpromului, iar un alt miliard de dolari sunt datorii către Factoring Finance, care este o subsidiară a Gazprom.

Publicaţia mold-street notează că este imposibil să se stabilească cuantumul exact al datoriei, deoarece după izbucnirea războiului din Ucraina și restricțiile privind livrările de gaze către Europa, Gazprom n-a publicat rapoarte financiare. În același timp, şi regiunea transnistreană a restricționat publicarea informațiilor pe această temă.

Totodată, publicația notează că datoria la gaze a regiunii a depășit datoria externă a Republicii Moldova, care la finele anului trecut se ridica la 9,46 miliarde de dolari, din care doar o treime era datorie publică.

Precizăm, consumul de gaze se înregistrează separat pentru malul drept și cel stâng al Nistrului. Malul drept nu are practic nicio datorie curentă. Regiunea transnistreană nu plăteşte pentru gazul rusesc și lasă toate plățile la gaze efectuate de consumatori în bugetul regional, utilizând banii pentru necesităţi sociale.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.