VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fondurile de pensii facultative pot activa legal în țară

Modificările la Codul Fiscal al Republicii Moldova ce prevăd instituirea fondurilor de pensii facultate au intrat în vigoare. Serviciul fiscal anunță că toți doritorii pot deja efectua plăți și să contribuie la acest fond de pensii.

Noile revizuiri, incluse într-un proiect adoptat încă în toamna 2020, au substituit vechea Lege cu privire la fondurile nestatale de pensii, adoptată încă în 1999 și care, potrivit unor contsatări, nu a funcționat.

Astfel, noile reglementări stabilesc normele legale privind funcţionarea fondurilor de pensii facultative pe baza economiilor capitalizate individuale, stabilesc cerinţele faţă de organizarea, licenţierea şi activităţile desfăşurate de administratori, norme privind depozitarii fondurilor de pensii facultative, precum şi competenţele de supraveghere a acestor entităţi de către Comisia Națională a Pieței Financiare.  

Spre deosebire de vechea lege,  sistemul pensiilor facultative nu limitează participarea persoanelor în funcţie de mărimea contribuţiei sau de statutul persoanei juridice.

Sistemul facultativ de fonduri de pensii se va forma pe baza contribuţiilor voluntare ale salariaţilor sau angajatorilor. Fiecare participant decide fondul de pensii la care contribuie, precum şi mărimea contribuţiei, încheind în acest sens un act individual de aderare la fond. Contribuţia poate fi divizată între salariat şi angajator. Astfel, pentru angajatori, pensia facultativă poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariaţilor şi de management al resurselor umane.

Administrarea activelor fondurilor de pensii facultative va putea fi efectuată de o societate de pensii sau de către o entitate reglementată din sectorul financiar, cum ar fi bancă sau companie de asigurări. Proiectul de lege a fost elaborat ca o măsură de dezvoltare a investitorilor instituţionali şi transpune prevederile Directivelor UE.  

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.