Republica Moldova și România au semnat Planul bilateral de cooperare în domeniul apărării pentru anul 2023. Documentul a fost semnat de Secretarul de Stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija și omoloaga sa din România, Simona Cojocaru în cadrul celei de-a VIII-a reuniuni a Comisiei militare mixte România-R. Moldova, care a avut loc în perioada 12-13 iunie, la Târgu Mureș.
Potrivit Ministerului Apărării, în cadrul panelelor de discuție au fost abordare subiecte precum modernizarea instituției de apărare, promovarea păcii și securității internaționale, învățământ, instruire militară, studii politice de apărare și istorie militară, precum și sporirea interoperabilității în cadrul activităților comune și misiunilor internaționale de menținere a păcii.
Totodată, specialiștii din cadrul celor două delegații au discutat despre evoluția securității regionale, procesul de integrare europeană și armonizarea legislației naționale, precum și despre reformarea sectorului de apărare națională conform standardelor internaționale.
Simona Cojocaru a subliniat importanța consolidării nivelului cooperării în domeniul apărării între cele două țări, în contextul unui mediu de securitate extrem de volatil în regiunea Mării Negre.
„Stabilitatea și securitatea Republicii Moldova sunt de importanță strategică pentru România. De aceea, aceste reuniuni, precum cea de astăzi, sunt esențiale pentru discutarea provocărilor de securitate din regiunea noastră, precum amenințările hibride venite din zona Federației Ruse, dezinformarea sau securitatea energetică. Este și o oportunitate extraordinară pentru ca experții din cele două ministere ale apărării să interacționeze și să aibă un schimb consistent de opinii pentru a putea identifica soluții la aceste provocări. Noi credem că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană și vom susține puternic atingerea acestui deziderat. Mitingul pro-european de la Chișinău, din luna mai, și cea de-a doua reuniune a comunității politice europene de la Bulboaca sunt dovezi foarte clare pentru a urma, cu succes, acest parcurs”, a transmis secretara de stat a Ministerului Apărării al României, Simona Cojocaru.
Reuniunile Comisiei militare mixte se desfășoară anual, pe bază de paritate, în corespundere cu articolul 5 al Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chişinău, la 20 aprilie 2012. Prima reuniune a Comisiei militare mixte moldo-române a avut loc pe 21 septembrie 2015, în Republica Moldova.