În instituțiile publice, precum și în gospodării casnice vor fi instalate contoare inteligente pentru energia electrică. Aceste echipamente vor ajuta la măsurarea și eficientizarea consumului real de energie. Acțiunile vor avea aloc în cadrul unui proiect pilot implementat de Ministerul Energiei cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD).
Primul contor inteligent a fost instalat marți, 13 iunie în clădirea Guvernului. Acesta va ajuta la măsurarea și eficientizarea consumului real de energie și va permite introducerea tarifelor diferențiate în funcție de oră.
Potrivit Ministerului Energiei, contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte și vor transmite datele automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele.
Astfel, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele când energia este mai ieftină. Electrocasnicele inteligente vor putea citi automat din contor tarifele și vor porni când energia este mai ieftină. Mai mult datele din contorul inteligente vor fi transmise furnizorului securizat și fără greșeli. Astfel, acesta va identifica și va interveni mai rapid la înlăturarea accidentelor.
La evenimentul de lansare a fost prezent ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a menționat că proiectul face parte din planul național de digitalizare a sectorului energiei. Potrivit oficialului, proiectul vizează un număr pilot de consumatori, dar este vorba despre un eșantion reprezentativ. Acest fapt va permite o informare cu mult mai bună a consumatorilor și a operatorilor de rețele în tot ce ține de cum se consumă energie în rețea și cum ar putea fi ajustate acele produse de energie.
Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a menționat că în țara noastră se deschid mai multe oportunități pe piața energetică și acestea trebuie valorificate.
„Mă bucur nespus de mult pentru faptul că am ajuns aici. Am o rugăminte acum la instituții, să pregătim reglementările cât de curând, așa încât ceea ce avem noi din punct de vedere tehnologic să poată deja să funcționeze. Acesta lucru are un impact foarte mare asupra economiei energetice, dar și a asupra economiei în general”, a menționat prim-ministru.
Contoarele inteligente sunt produse în Republica Moldova. Cele 35 mii de contoare ce vor fi instalate reprezintă cam trei la sută din numărul de consumatori de energie electrică. Datele acumulate vor fi analizate timp de 12 luni, iar apoi proiectul pilot ar putea fi extins.