VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 469: Zelenski, discuție telefonică cu Macron: Așteptăm cu nerăbdare începerea instruirii piloților ucraineni

Update: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut astăzi o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Zelenski menționează că i-a mulțumit lui Macron pentru oportunitatea de a participa la summitul Comunității Politice Europene și pentru sprijinul acordat Consiliului de Securitate al ONU.

Am vorbit despre situația actuală din regiunea Herson, consecințele de mediu și umanitare ale atacului terorist rusesc. și am subliniat nevoile urgente ale Ucrainei de a elimina dezastrul. Am discutat despre posibilitatea utilizării mecanismelor internaționale pentru a investiga cauzele acesteia. Am discutat și despre acordul cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Rafael Grossi pentru creșterea controlului asupra ZNPP. Am convenit să continuăm cooperarea în domeniul apărării, în special pentru a ne proteja cerul. Așteptăm cu nerăbdare începerea cât mai curând posibil a pregătirii piloților ucraineni. Am discutat despre formatele garanțiilor de securitate pentru Ucraina, așteptările de la Summitul NATO de la Vilnius și pregătirile pentru Summit-ul Global pentru Pace”, a scris Zelenski.

Update: Forţele ucrainene au avansat în ultimele 24 de ore între 200 şi 1.100 de metri pe mai multe porţiuni ale frontului din Bahmut (Doneţk), a anunţat miercuri ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, insistând că Kievul a trecut la acţiuni ofensive în zona acestui oraş din estul Ucrainei, potrivit EFE.

„În ultima zi am avansat între 200 şi 1.100 de metri în mai multe secţiuni din zona Bahmut”, a scris Maliar pe contul său de Telegram.

Viceministrul ucrainean a adăugat, în concordanţă cu ceea ce au anunţat în ultimele ore alţi purtători de cuvânt ai armatei ucrainene, că forţele ruse au trecut în defensivă şi încearcă să îşi menţină poziţiile în zona Bahmut, potrivit Agerpres.

„În zona Bahmut, trupele noastre au trecut de la apărare la atac”, a scris Maliar în mesajul său, în care afirmă că mercenarii ruşi din grupul privat Wagner sunt încă prezenţi în ariergardă la Bahmut, însă armata regulată rusă este cea care luptă în prezent în această parte a frontului.

Ucraina a reuşit să oprească înaintarea ruşilor la Bahmut datorită „fortificaţiilor pregătite în prealabil” de către trupele Kievului, a indicat ea.

În acelaşi timp, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, a specificat miercuri că Ucraina nu a lansat încă planificata contraofensivă pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, iar începerea acesteia va fi evidentă pentru toată lumea atunci când se va întâmpla, potrivit Reuters.

Update: Peste 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundație, după distrugerea barajului Kahovka. Atât Herson, cât și alte așezări de pe malul drept, aflate sub controlul Ucrainei, dar și de pe cel stâng, ocupat de armata rusă, sunt sub apă, relatează BBC.

De teama apelor, oamenii și-au petrecut noaptea pe acoperiș sau în copaci, așteptând să fie salvați din zonele inundate.

Miercuri, 7 iunie, nivelul apei din Herson a crescut cu cinci metri, potrivit Observatorul.

De asemenea, în partea anexată de ruși a regiunii ucrainene Herson a fost declarată stare de urgență.

Update: Peste 10.000 de militari, din 25 de state, vor participa la manevre aeriene de amploare, organizate de Alianţa Nord-Atlantică în Germania, în contextul tensiunilor cu Rusia, din cauza războiul din Ucraina, informează site-ul Tagesschau.de.

Exerciţiul militar „Apărător Aerian” („Air Defender”) va începe pe 12 iunie în Baza aeriană Jagel din landul german Schleswig-Holstein şi va dura 12 zile. Vor participa peste 10.000 de militari din 25 de state membre NATO, utilizând 250 de avioane şi elicoptere, inclusiv 100 de aparate aparţinând Gărzii Naţionale din Statele Unite.

„Manevrele aeriene evidenţiază capabilităţile aeriene ale Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat Ingo Gerhartz, inspector în cadrul Forţelor Aeriene germane.

Exerciţiile aeriene intervin pe fondul tensiunilor extreme dintre NATO şi Rusia, din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, potrivit Mediafax.

Update: Forțele Armate ale Ucrainei au anticipat din timp posibilele acțiuni ale armatei ruse privind distrugerea hidrocentralei Kakhovka și a făcut calcule în acest sens. Prin urmare, acest lucru nu va împiedica forțele de apărare ale Ucrainei să avanseze, susține Serghei Naiev, comandant al Armatei Ucrainei, citat de Ukrinform.

„În ceea ce privește barajul Kakhovka, comandamentul militar a anticipat acțiunile inamice în avans, inclusiv acțiuni de aruncare în aer a barajului. Există calcule relevante care sunt cunoscute de comandamentul militar cu privire la pagubele care ar putea fi cauzate de scurgerea apei. Acum, departamentul responsabil de acest domeniu ia măsuri împreună cu liderii locali, în primul rând, în ceea ce privește siguranța populației civile. În ceea ce privește prevenirea acțiunilor noastre ofensive, comandamentul militar a luat în considerare pe deplin aceste acțiuni perfide ale inamicului și nu ar trebui să împiedice înaintarea noastră în acele direcții în care ar putea exista scurgeri de apă”, a spus Naiev.

În regiunea Herson, populația este evacuată din satele și orașele care sunt expuse riscului de inundații.

Potrivit NBC NEWS, informațiile serviciilor secrete americane indică faptul că Rusia se află în spatele atacului asupra barajului Nova Kakhovka din Ucraina.

Casa Albă precizează că deocamdată nu poate determina cauza exploziei, dar evaluează rapoarte conform cărora aceasta a fost produsă de forțele ruse.

Doi oficiali americani și unul occidental au declarat pentru NBC News că Statele Unite au informații conform cărora Rusia, care ocupă ilegal podul încă de anul trecut, ar fi autoarea atacului.

Potrivit sursei citate, administrația președintelui Joe Biden avea intenția marți să desecretizeze o parte din informațiile pe care le deține încă de marți după-amiază. 

Am văzut rapoartele conform cărora Rusia a fost responsabilă pentru explozia de la baraj. Facem tot ce putem pentru a evalua informațiile conform cărora Rusia ar fi vinovata și lucrăm cu ucrainenii pentru a aduna mai multe date, dar nu putem spune în mod concludent ce s-a întâmplat“, a declarat John Kirby.

Oficialul a adăugat că inundațiile declanșate ar putea fi catastrofale pentru comunitățile locale, pentru securitatea energetică a Ucrainei, dar și pentru mediu.

Atât Rusia cât și Ucraina se acuză reciproc pentru atacul de la barajul de peste Nipru. În timp ce Rusia numește explozia un „act deliberat de sabotaj”, ministerul ucrainean de Externe susține că daunele provocate în urma acesteia sunt rezultatul unui „atac terorist rusesc” și că din această cauză Kremlinul ar trebui să se confrunte cu noi sancțiuni internaționale. 

Și Uniunea Europeană a acuzat Rusia de atacul asupra barajului. 

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.