Republica Moldova este gazda celei de-a doua ediții a Summitului Comunității Politice Europene care adună, în premieră, aproximativ 50 de președinți, prim-miniștri și înalți demnitari occidentali. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat în 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, fiind o platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. Analiștii politici Nicolae Negru și Anatolie Golea sugerează că viitorul R Moldova este doar în UE.
Anatolie Golea: Este un eveniment, în primul rând, politic, este un semnal pentru Republica Moldova, dar și pentru Ucraina. Eu cred că dacă în Ucraina se termina războiul, acest summit putea să aibă loc în Ucraina, dar situația este cea care este, cunoaștem care este și în acest sens au decis să organizeze summitul la Chișinău pentru a demonstra susținerea Europei unite pentru încheierea războiului din Ucraina, scoaterea trupelor ruse, stabilizarea situației, susținerea totală din partea Europei pentru Ucraina și Republica Moldova. Eu nu cred că trebuie să ne așteptăm că Republica Moldova va avea mult de profitat. Unii oameni își închipuie că o să fie iarăși alocări de fonduri sau se va decide prețul la gaze sau altceva. Este vorba despre susținerea politică a parcursului european, susținerea Republicii Moldova și a eforturilor conducerii de la Chișinău pentru a acorda suport Ucrainei, pentru a menține pacea și stabilitatea în Republica Moldova, ceea ce, de fapt, este cel mai important lucru.
Vocea Basarabiei: Credeți că opoziția și guvernarea ar putea să găsească compromis pe această idee de integrare europeană a Republicii Moldova și cum s-ar găsi acest compromis?
Nicolae Negru: Nu cred că sunt capabili de compromis, mă refer, în primul rând, la politicienii din opoziție, cei care nici până în ziua de azi, la aproape un an și jumătate de an de la începutul războiului, nu au condamnat această agresiune nemotivată și nejustificată a Federației Ruse. Fără condamnarea războiului, nu cred că este posibil să discuți compromisul pe această problemă.
Vocea Basarabiei: Poate fi deturnat acest parcurs european de cineva, dacă s-ar dori?
Anatolie Golea: Încercări se fac, eu sper că nu se va întâmpla, pentru că Europa este de partea noastră, iar Europa este puternică, orice ar vorbi oponenții parcursului european și integrării europene. Ei deja de vreo 15 ani spun că Uniunea Europeană nu va rezista și se va destrăma, vedem că rezistă, se dezvoltă, este puternică și războiul din Ucraina și Vladimir Putin au fortificat Uniunea Europeană, care este mai unită ca niciodată și susține Republica Moldova și Ucraina.
Vocea Basarabiei: Și Kremlinul se va împăca cu faptul că Republica Moldova nu mai este în zona sa de influență?
Anatolie Golea: Nu se va împăca și nu se împacă, aceasta este tendința Rusiei dintotdeauna, dar va fi nevoită să accepte anumite lucruri, cum a acceptat rezultatele alegerilor din Republica Moldova, unde au câștigat un partid și președinte proeuropean.
Vocea Basarabiei: Ce teme credeți că ar putea să abordeze Maia Sandu la acest summit?
Vocea Basarabiei: Dle Negru, despre importanța acestui summit de la Chișinău și cât de pregătită este Republica Moldova ca să se apropie mai mult de UE?
Nicolae Negru: Summitul desigur că este un lucru important, este al doilea summit al Comunității Politice Europene, au să vină până la 50 de șefi de state, au să discute problemele cele mai arzătoare cu care se confruntă Europa și Republica Moldova, o să înceapă să găsească anumite soluții pe diferite direcții. Republica Moldova nu poate supraviețui fără această Comunitate Europeană, prin urmare, e vital pentru Republica Moldova faptul că organizează acest summit și faptul că i s-a încredințat să organizeze acest summit.
Vocea Basarabiei: Ce subiecte ar trebui să abordeze Maia Sandu în speech-ul său?
Nicolae Negru: Desigur că Maia Sandu trebuie să abordeze toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova ca parte a Europei și eu cred că Maia Sandu, fiindcă este gazda, trebuie să privească anumite probleme de la înălțime și să identifice anumite direcții de rezolvare, de dezvoltare a unității europene, să spunem așa.