Liderii internaționali care vor participa la Summitul Comunității Politice Europene (CPE) vor servi bucate tradiționale moldovenești, pregătite după rețete reinterpretate. Despre aceasta a anunțat purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Potrivit lui, toate bucatele vor fi pregătite din ingrediente autohtone.
„Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone pentru a scoate în evidență autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre. Moldova se mândrește cu produsele sale agroalimentare, iar în cadrul Summitului și liderii internaționali vor putea să vadă acest lucru”, a declarat Vodă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai subliniat că la aperitiv oaspeții vor degusta tradiționalele sărmăluțe cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură din vin din soi Saperavi și cu smântână afumată.
„Chiar dacă preparatul național va fi servit într-o versiune reinterpretată, acesta își va păstra gustul autentic”, a precizat Vodă.
O altă gustare inclusă în meniu este „Roata Norocului” – o tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărată cu pudră de vin din soiul „Rara Neagră” și usturoi negru.
„Denumirea mâncării vine de la roata cu carul cu boi expusă în moșiile boierești și care este aducătoare de noroc, așa cum cunoaștem noi, cei din Moldova”, a subliniat Vodă.
Totodată, oaspeții vor putea gusta și colțunașii din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăligă umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre.
„Mămăliga va fi fiartă în zer, nu din lapte bătut, prelucrată după principii japoneze și vernisată cu brânză de burduf, dar și cu trufe negre. Este o rețetă reinterpretată”, a ținut să precizeze Vodă.
Un alt fel de mâncare vor fi rulourile de cartof umplute cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, presărată cu boia afumată, cu semințe de floarea soarelui și arpagic verde.
„Pentru felul principal, bucătarii au ținut cont de preferințele alimentare ale oaspeților, de aceea pregătesc mâncăruri vegetariene cu pește sau carne. Oficialii vor fi serviți cu mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, „Coloana Infinitului” din morcov și țelină, sos glazurat din struguri de soi Saperavi, sos de hribi cu ulei, ceapă verde și un buchet de ierburi cu flori de sezon și hrean. Vegetarienii vor mânca păstrăv de fag în stil moldovenesc, iar amatorii de carne de pește vor putea savura din deliciosul sturion în stil moldovenesc”, a mai spus Daniel Vodă.
La desert, cei peste 50 de invitați de rang înalt vor savura din tradiționala „Babă neagră”, cu înghețată din vin din soiul Merlot, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri și un Ice Wine din anul 2018.