VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Consiliul Europei: Erdogan a avut un avantaj nejustificat în campania pentru turul doi

Consiliul Europei consideră că președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a avut un avantaj nejustificat în campania pentru turul doi.

Lipsa de imparțialitate a presei turce și restricțiile privind liberatea de exprimare, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia, i-au oferit lui Recep Tayyip Erdogan un „avantaj nejustificat”, consideră Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Scrutinul „s-a caracterizat printr-un limbaj tot mai incendiar şi discriminatoriu în perioada campaniei”, a transmis APCE, care a fost membră a unei misiuni de observare a scrutinului, alături de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Lipsa de imparţialitate a media şi restricţiile continue pentru libertatea de exprimare au creat condiţii de concurenţă inegale şi au contribuit la un avantaj nejustificat” pentru Erdogan, chiar dacă scrutinul „s-a desfăşurat bine şi le-a dat alegătorilor posibilitatea de a alege între alternative politice veritabile”, a adăugat APCE.

„Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a desemnat în mod clar un învingător”, a spus germanul Frank Schwabe, membru al delegaţiei APCE, potrivit Digi24.ro.

„Totuşi, acest al doilea tur s-a desfăşurat într-un mediu care nu oferă condiţiile pentru desfăşurarea de alegeri democratice”, a adăugat el.

Schwabe a cerut Turciei să „pună în aplicare deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului şi să îi pună în libertate pe Osman Kavala şi Selahattin Demirtas”. Kavala este un filantrop turc, iar Demirtas este lider al partidului pro-kurd HDP, aceşti doi opozanţi ai lui Erdogan fiind în prezent încarceraţi.

Misiunea de observare a celui de-al doilea tur al prezidenţialelor din Turcia a fost formată din 232 de observatori din 31 de ţări.

Conform rezultatelor preliminare neoficiale difuzate de agenţia de presă turcă Anadolu, după numărarea a 99% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,1% din voturi, iar Kemal Kilicdaroglu 47,9%.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.