VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova, la coada clasamentului mondial al forțelor armate

Republica Moldova este printre cele mai slabe armate din lume la capitolul buget, dotări și efectiv. Țara noastră se află în coada clasamentului mondial al forțelor armate pentru 2023, realizat de publicația online Global Firepower. Într-o listă de 145 de state, Moldova se află în top trei, doar că de la coadă. La capitolul forță militară, Moldova este mai puternică doar decât Benin, o țară din vestul Africii, și Bhutan din sudul Asiei.

Acest clasament ia în considerare factori precum cantitatea de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară, precum și poziția financiară, geografia și resursele disponibile. În urma analizei acestor aspecte, Moldova se află pe locul 143 din 145 la nivel mondial.

În Europa, țara noastră este pe ultimul loc, fiind devansată de așa state precum Islanda, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru, care, la nivel mondial, dețin locurile 137, 133 și 128.

România stă mult mai bine la acest capitol, fiind clasată pe locul al 47-lea, iar Ucraina, victimă a războiului de agresiune a Rusiei, se află pe locul 15. În top 10 al acestui clasament se află Statele Unite, Rusia, China, India, Marea Britanie, Coreea de Sud, Pakistan, Japonia, Franța și Italia.

Potrivit datelor oficiale, numărul militarilor moldoveni activi variază între 5000 și 7500, iar cel al rezerviștilor este de peste 65 de mii. În acest an, bugetul pentru apărarea națională este de aproximativ 1,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 0,55% din PIB. Pentru prima dată în istorie, acest buget a trecut peste un miliard de lei, fiind majorat, de exemplu, cu aproximativ 70% în comparație cu anul 2022.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.