Mai multe licee și gimnazii din Rezina vor fi modernizate în baza unor proiecte finanțate de stat și vor beneficia de dotări cu echipament tehnic și utilaje pentru laboratoarele de fizică, biologie și chimie, dar și pentru cabinetele de informatică. Astfel, prin intermediul proiectului guvernamental „Satul European” două instituții de învățământ general din raionul Rezina au beneficiat de finanțare pentru lucrări de renovare și reparație. Din același proiect este finanțată și renovarea grădiniței creșe „Ghiocel” din satul Țahnăuți, este asigurată alimentarea cu energie electrică, echipament electric, precum și iluminatul electric interior al liceului teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, Rezina.
Proiectele de dezvoltare a instituțiilor de învățământ, dar și modificările la Codul Educației, aprobate săptămâna curentă de Guvern, au fost discutate în cadrul unei întâlniri a ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, cu directorii instituțiilor de învățământ general din raionul Rezina. Ședința a avut loc la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din or. Rezina.
Ministrul a menționat că printre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării se numără asigurarea calității procesului de studii, digitalizarea, dar și consolidarea resursei umane în sistemul educațional.
Astfel, una dintre cele mai importante modificări ale Codului Educației se referă la extinderea perioadei de acordare a indemnizației pentru tinerii specialiști (de la 3 ani la 5 ani). „Prin extinderea acestei perioade, se majorează suma indemnizațiilor acordate tinerilor specialiști de la 120 mii de lei la 200 de mii de lei, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior şi de la 96 mii de lei la 160 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar”, a menționat ministrul.
Ministerul va continua să lucreze și la îmbunătățirea criteriilor de evaluare și de stabilire a sporurilor pentru cadrele didactice, astfel ca acestea să fie proporționale cu efortul depus de profesor și performanța obținută de acesta. Totodată, ca să fie eliminați factorii de influență politică în procesul de selecție și numire a directorilor de școli și grădinițe vor fi revizuite regulamentele de concurs pentru selectarea acestora, a mai spus ministrul.