Executivul va extinde cooperarea cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în vederea realizării priorităților de susținere a comunităților locale din țara noastră, îmbunătățirii comunicării publice privind inițiativele Guvernului în beneficiul oamenilor, fortificării sectorului energetic și asigurării creșterii economice.
Aceste priorități au fost stabilite la întrevederea premierului Dorin Recean cu Brittany Brown, directoarea Oficiului Inițiativelor de Tranziție al Biroului pentru prevenirea conflictelor și stabilizării al USAID, Michael Camilleri, consilier al administratoarei USAID, Samantha Power, și ambasadorul SUA, Kent Logsdon.
Șeful Executivului a apreciat sprijinul consecvent al Statelor Unite ale Americii prin toate proiectele orientate spre modernizarea țării noastre, care ne ajută în consolidarea democraţiei, construirea unei societăți reziliente și stimularea creșterii economice. În acest context, prim-ministrul Dorin Recean a reiterat că impulsionarea economiei și crearea unui climat antreprenorial favorabil pentru investitori este obiectivul central al Guvernului, accentuând că țara noastră rămâne o destinație sigură pentru investiții, în pofida situației regionale actuale.
Potrivit premierului, autoritățile se concentrează pe livrarea unor instrumente financiare noi care vor facilita extinderea afacerilor și deschiderea noilor locuri de muncă. Aceste obiective se regăsesc și în Programul guvernamental pentru susținerea antreprenorilor „373”, lansat recent pentru subvenționarea dobânzilor la creditele accesate de întreprinderi pentru nevoile investiționale. În același timp, se lucrează încontinuu în direcția transformării digitale a economiei, inclusiv pentru serviciile oferite de sectorul privat.
Părțile au discutat, de asemenea, despre importanța fortificării comunicării strategice pentru contracararea amenințărilor hibride, în mod special a celor ce țin de propagandă și dezinformare. Totodată, oficialii s-au referit la colaborarea bilaterală în domeniul securității, apărării, afacerilor interne, dar și în sectoarele economiei, precum turismul rural, tehnologiile informaționale și industrializarea agriculturii.