„Suntem alături de Moldova în eforturile sale de a face faţă dificultăţilor cauzate de actualul context geopolitic”. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul României, Nicolae Ciucă, la deschiderea oficială a celei de a patra reuniuni a Grupului de lucru pentru implementarea Strategiei UE de combatere a antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti.
Nicolae Ciucă a punctat că agresiunea militară ilegală, ilegitimă şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei a arătat modele noi de distorsionare a Holocaustului, de revizionism istoric şi dezinformare susţinute de la nivel statal.
„Totodată, ne-a reamintit tuturor responsabilitatea ce ne revine, în calitate de reprezentanţi ai statelor, de a intensifica eforturile noastre în acest plan pentru a preveni şi combate eficient asemenea evoluţii nefaste„, a declarat Ciucă.
Premierul României a salutat prezenţa la lucrări a reprezentanţilor comunităţilor evreieşti din Ucraina şi Republica Moldova.
„Suntem bucuroşi să avem alături de noi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti ucrainene şi ai autorităţilor din Ucraina, acest stat greu încercat de război, şi să putem afla astfel, în mod direct, care este situaţia reală. În egală măsură, doresc să salut călduros participarea unor membri ai comunităţii evreieşti din Republica Moldova, precum şi a reprezentanţilor Executivului şi să reconfirm, şi pe această cale, că suntem alături de Republica Moldova în eforturile sale de a face faţă dificultăţilor cauzate de actualul context geopolitic. (…) Este lăudabilă şi strategică iniţiativa de a include Ucraina şi Republica Moldova în cadrul lucrărilor acestui grup. Sper ca aceste state să aibă o prezenţă constantă la reuniunile dumneavoastră pentru că astfel vor fi mai pregătite să facă faţă provocărilor şi să se inspire din experienţa noastră. În definitiv, nu peste foarte mult timp, sperăm ca ele să fie parte a Uniunii Europene„, a subliniat prim-ministrul Ciucă, potrivit Agerpres.
Premierul a evidenţiat că în ultimii ani, România a devenit un model regional în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului, prezervarea memoriei Holocaustului şi educaţia privind Holocaustul.