Rusia a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să achite despăgubiri Georgiei de 130 de milioane de euro pentru războiul provocat în 2008 și pentru alte crime comise în timpul conflictului din Osetia de Sud, transmite hotnews.ro.
Magistrații CEDO au stabilit că Rusia a tolerat în timpul acelui conflict acte contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, cum ar fi uciderea civililor, incendiile, jefuirea oraşelor, tratamentele inumane şi degradante, arestările arbitrare şi tortura.
Cea mai mare parte a despăgubirilor, 115 milioane de euro, urmează să revină celor 23 de mii de georgieni care au fost împiedicaţi să revină în locuințele lor din provinciile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.
Decizia CEDO a fost luată în ciuda faptului că Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei în martie 2022, după invadarea Ucrainei. Curtea a cerut Comitetului de Miniştri al organizaţiei să asigure în continuare respectarea sentinţelor pronunţate împotriva Moscovei.
Războiul dintre Rusia și Georgia a avut loc în luna august a anului 2008. Conflictul armat, care a durat șase zile, a început ca urmare a unei operațiuni militare lansate de către forțele georgiene contra regimului separatist din Osetia de Sud. Imediat după încheierea operațiunilor, la indicația președintelui rus de atunci, Dmitri Medvedev, Guvernul de la Moscova a recunoscut oficial independența celor două regiuni separatiste georgiene, Osetia de Sud și Abhazia.