Acordurile privind crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” au fost denunțate. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat de 55 de deputați.
Potrivit documentului, se urmărește scopul de a proteja spațiul audiovizual național și de a asigura securitatea informațională, ținând cont actuală regională și pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.
„În perioada anilor 2000 – 2022, din bugetul de stat către reprezentanța din Moldova a companiei „MIR” au fost achitate mijloace financiare în valoare de 40,3 milioane lei. Denunțarea de participare a țării noastre la activitatea companiei „MIR” va contribui la economisirea de resurse financiare și, probabil, mult mai important, va reafirma angajamentul Republicii Moldova de a proteja spațiul informațional național și regional”, a precizat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.
Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a criticat dur guvernarea pentru aprobarea acestui proiect de lege.
Potrivit deputatului, statutul acestei companii prevede producerea doar a programelor umanitare și socio-economice și interzice promovarea unor subiecte militariste.
„Și dacă ar fi apărut o emisiune cu un conținut ”rău”, guvernul, în calitate de cofondator, putea interveni în această situație. Dar acest lucru nu s-a întâmplat deoarece vă plac doar posturile TV care reflectă exclusiv activitatea PAS, cum ar fi Moldova 1”, a declarat Vlad Batrîncea, subliniind că această companie publică de televiziune s-a transformat într-un canal de partid.
„Propagandă este ceea ce faceți voi. În fiece zi vorbiți despre opoziție și nu despre problemele socio-economice, despre problemele oamenilor. Cu cine vă luptați? Cu cetățenii proprii, cu propria țară? Și unde sunt rezultatele voastre? Unde sunt acele „vremuri bune”? Arătați-le. Fără dușmani interni și externi, voi nu aveți despre ce vorbi”, a mai accentuat parlamentarul.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, care i-a numit trădători pe deputații care susțin televiziunea MIR.
„Noi ca de obicei constatăm caracterul profund, antinațional și ipocrit al multor dintre colegii noștri, care de fiecare dată își bat capul de interesele Federației Ruse. Sunt o rușine pentru națiunea de patriotism față de această țară și care continuă să apere un stat agresor”, a declarat Dan Perciun.
De menționat că „MIR” este o structură media a Comunității Statelor Independente (CSI) și fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” și „Mir 24”, care nu deține licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicția Republicii Moldova. Mai mult, în prezent, retransmiterea acestor posturi TV este suspendată pe perioada stării de urgență, după emiterea unei dispoziții în acest sens de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, pe perioada țării de urgență, în Republica Moldova este interzisă difuzarea sau retransmisia programelor produse în statele care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu anumite excepții.