VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 424. ISW: Trupele ucrainene au ocupat poziții în stanga Niprului, în zonele controlate de ruși în regiunea Herson

UPDATE. Imaginile geolocalizate de ISW arată că trupele ucrainene au ocupat poziții în stanga Niprului, în zonele controlate de ruși în regiunea Herson. Ucrainenii nu confirmă, nici nu infirmă, dar fac apel la „tăcere informațională”.

„“Există o operaţiune militară în curs de desfăşurare care necesită tăcere informaţională. Iar când va fi permisă raportarea, vom avea grijă să vă informăm”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Armatei Ucrainene, duminică după-amiază. După dezvăluirea ISW, Armata Ucraineană a publicat un clip cu momentul în care militarii ucraineni ajung la mal, în cadrul unei operațiuni de recunoaștere.

Infiltrarea ucrainenilor în zonă ar putea fi un prim pas în încercarea de a-i alunga pe ruși din pozițiile pe care le folosesc pentru a bombarda Herson. Atacurile constante ale rușilor au făcut imposibilă revenirea locuitorilor la o viață normală, la câteva luni după ce trupele ucrainene au eliberat orașul de sub ocupația rusă, explică analiștii consultați de The Guardian, care adaugă că incursiunile militare ucrainene peste râu ar putea marca, de asemenea, primii pași timizi spre lansarea contraofensivei de primăvară.

UPDATE. Cele șase tancuri Leopard 2A4, de fabricație germană, au fost, ieri, încărcate la bordul unei nave din portul spaniol Santander și au pornit spre Polonia, unde este livrat tot armamentul destinat Ucrainei. Nu este clar când vor ajunge la destinație, însă conform Reuters, din Polonia, tancurile își vor continua drumul, urmând să intre în posesia armatei ucrainene, scrie Reuters.

Ministrul Apărării, Margarita Robles, a informat că, în total, Spania va oferi Ucrainei zece tancuri Leopard, un echipaj format din 40 de membrii instruiți să le folosească, 15 mecanici și 20 de vehicule de transport blindate. Livrarea tancurilor Leopard în Ucraina a fost amânată din cauza stării în care se aflau, având nevoie de reparații.

Pe lângă Spania, săptămâna aceasta, Danemarca și Olanda au anunțat că vor cumpăra 14 tancuri Leopard 2, pe care le vor recondiționa și le vor trimite în Ucraina până la începutul anului viitor.

Până când statele occidentale au decis să trimită tancuri moderne Ucrainei, aceasta s-a folosit de tancurile din epoca sovietică, mult mai puțin eficiente decât cele livrate de aliați. Țările membre NATO au promis că vor trimite 48 de tancuri Leopard 2 în Ucraina.

UPDATE. Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au capturat și mai mult teritoriu în orașul Bahmut, în timp ce își continuă încercarea de a prelua controlul total al orașului.

Moscova că trupele au cucerit încă două cvartale în districtele vestice ale Bahmutului și că unitățile aeropurtate asigură întăriri dinspre nord și sud.

 

UPDATE. Armata Rusă s̗i mercenarii Wagner îi dau lui Putin semnale că ar trebui să înceapă pregătirea defensivei în Ucraina, dar tabăra pro-război din jurul pres̗edintelui rus este mai influentă s̗i insistă pentru ment̗inerea ofensivei, menționează Institutul american pentru Studii de Război (ISW).

Specialiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) evidențiază faptul că finanțatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, încearcă să îl convingă pe președintele rus Vladimir Putin să ceară pregătirea pentru defensivă, înaintea mult anticipatei contraofensive ucrainene. Prigojin a declarat că Rusia trebuie „să se ancoreze în teritoriile ocupate astfel încât forțele rusești să poată fi smulse de pe poziții doar cu ghearele adversarului”. Comentariul lui Prigojin a fost făcut după reuniunea NATO de la Ramstein, unde s-a discutat despre posibilitatea ca aliații occidentali să instruiască mai mulți militari ucraineni.

ISW notează că Prigojin a fost din ce în ce mai “alarmist” în retorica sa recentă și a făcut declarații similare cu privire la viitorul incert al operațiunilor ofensive rusești din Donbas. Apelurile lui Prigojin pentru consolidarea apărării rusești în teritoriile ocupate și discuțiile frecvente despre perspectivele contraofensivei ucrainene sunt notabile, deoarece indică faptul că el încearcă să amplifice această discuție în spațiul informațional intern rusesc. Cu toate acestea, Rusia continuă să desfășoare operațiuni ofensive în Donețk și Luhansk. 

UPDATE. Preşedintele Volodimir Zelenski cere punerea industriei nucleare ruseşti sub sancţiuni internaţionale, arătând că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă, pentru a crea dependenţe şi pentru a şantaja, iar această tactică este valabilă inclusiv în cazul centralei nucleare de la Zaporojie, pe care Moscova o utilizează ca să ameninţe lumea cu un dezastru nuclear, relatează news.ro.

„Este important că au fost lansate măsuri restrictive globale împotriva industriei nucleare ruseşti. Această industrie nu numai că generează fonduri pentru bugetul agresorului, dar ajută şi la crearea unei dependenţe a altor state pe teritoriul cărora se implementează proiecte nucleare pretins „energetice”. Pentru Kremlin, orice energie este o armă. Pentru ei, energia nucleară este, de asemenea, o armă”, a arătat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul rostit sâmbătă seara către compatrioţi.

„Exact acest lucru se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie, pe care Rusia o foloseşte ca armă de şantaj la nivel mondial, pentru a şantaja lumea cu un dezastru”, a explicat Volodimir Zelenski.

În acest context, el a salutat faptul că Marea Britanie, SUA, Franţa, Japonia şi Canada au format o alianţă „pentru a elimina industria nucleară a unui stat terorist de pe piaţa mondială”.

UPDATE. Ucraina trebuie să primească semnificativ mai mult sprijin militar decât au oferit aliaţii până acum pentru a „termina agresiunea rusească în acest an”, a declarat ministrul adjunct de Externe ucrainean, Andrii Melnik, citat de CNN.

„Suntem recunoscători aliaţilor noştri pentru ajutorul lor militar. Dar nu este destul. Ucraina are nevoie de zece ori mai mult pentru a termina agresiunea rusească în acest an”, a afirmat Melnik, într-un mesaj pe Twitter.

El a făcut apel la partenerii Ucrainei să ”treacă de toate liniile roşii artificiale” şi să dedice 1% din PIB pentru a livra arme Ucrainei.

„Aliaţii noştri trebuie să înţeleagă scara acestui război”, a afirmat ministrul adjunct, vineri, într-o discuţie cu presa ucraineană.

Melnik a citat o afirmaţie a secretarului Apărării al SUA Lloyd Austin conform căreia o coaliţie internaţională a oferit, până acum, sprijin în valoare de 55 de miliarde de dolari Ucrainei.

„Pare un număr mare. Dar spre deosebire de Al Doilea Război Mondial, cu care, din nefericire, pot fi făcute tot mai multe paralele, un ajutor în valoare de peste 50 de miliarde de dolari a fost oferit în cadrul programului de împrumut şi închiriere al SUA doar în anii 1940”, a spus oficialul ucrainean. ”Echivalentul de azi ar fi în jur de 700-800 miliarde de dolari”, a adăugat el.

UPDATE. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât un elicopter rusesc Mi-24 și patru drone, inclusiv drone de recunoaștere de fabricație rusă Orlan-10 și Zala, precum și două drone kamikaze, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de dimineață, relatează Kyiv Independent.

Evaluarea britanică de duminică dimineață pune lupa pe încercările Moscovei de a genera noi forțe de luptă:

  • Ministerul rus al Apărării a lansat o nouă campanie majoră de recrutare de voluntari. În cadrul unei campanii de amploare, au apărut reclame pe site-urile rusești de socializare, pe panouri publicitare și la televizor.
  • Noile reclame fac apel la mândria masculină a potențialilor recruți, solicitând „bărbați adevărați”, subliniind totodată beneficiile financiare ale înrolării.
  • De când accesul său la recrutarea prizonierilor a fost oprit, compania militară privată Wagner concurează, de asemenea, pentru rezerva limitată de bărbați ruși în vârstă de luptă.
  • Rămâne foarte puțin probabil ca această campanie să atragă obiectivul anunțat de Ministerul Apărării – 400.000 de voluntari.
  • Autoritățile încearcă, aproape sigur, să amâne cât mai mult timp posibil declararea unei mobilizări obligatorii, pentru a minimiza disensiunile interne.

UPDATE. Rusia a anunțat că expulzează peste 20 de diplomați germani pentru a răspunde unei decizii similare a Germaniei. Berlinul nu a confirmat încă nicio expulzare de diplomați, dar a precizat că sosirea unui avion guvernamental rus la Berlin are legătură cu această chestiune. Potrivit RIA Novosti, Germania a decis să expulzeze peste 20 de ruși.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că peste 20 de diplomați germani vor fi expulzați din Rusia. Potrivit RIA Novosti, tot atâția diplomați ruși vor fi expulzați din Berlin.

  • Anterior, publicația Focus a scris că Germania analizează posibilitatea de a expulza din țară peste 30 de diplomați ruși. Autoritățile de securitate din Germania au ajuns la concluzia că reprezentanții ruși își pot folosi imunitatea diplomatică pentru a recruta informatori care să saboteze și să răspândească dezinformarea.
  • În aprilie 2022 Germania a expulzat 40 de diplomați ruși, iar Rusia a răspuns cu expulzarea a 40 de diplomați germani.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.