Peste 3000 de persoane vor fi evacuate în orașul rus Belgorod, aflat aproape de granița cu Ucraina, după ce a fost găsită o bombă, a anunțat sâmbătă guvernatorul local, la două zile după ce un avion de război rusesc a aruncat accidental o bombă asupra orașului.
Experții militari în explozibili au decis să „neutralizeze” explozibilul pe un teren de antrenament, a scris guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, pe Telegram.
„Cartierul general operațional a decis să evacueze 17 clădiri de apartamente pe o rază de 200 de metri. Potrivit datelor preliminare, este vorba de peste 3.000 de persoane. Oricine are nevoie de ajutor pentru cazare temporară, acesta va fi oferit”, a spus el.
Russian authorities evacuated 3,000 residents from Belgorod because an unexploded bomb was "discovered." Did the RusAF try dropping another guided FAB-500 and it failed to deploy properly? Is there a problem with the winged guidance kit they rapidly pushed into production?… pic.twitter.com/99YNelNcEU
— OSINT (Uri) 🇺🇦 (@UKikaski) April 22, 2023
Another bomb dropped from a Russian bomber was found in Belgorod. Possibly it’s FAB-500. This bomb, unlike the previous one, did not explode. pic.twitter.com/j3ShbiHaYs
— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) April 22, 2023
UPDATE. În Crimeea au intrat în acțiune instalațiile antiaeriene, nu există victime sau pagube materiale, a declarat Serhii Aksyonov, liderul instalat de Moscova în Peninsula „anexată” de ruși.
„Forțele de apărare aeriană au acționat deasupra Crimeei. Nu s-au înregistrat pagube sau victime. Cer tuturor să rămână calmi și să aibă încredere doar în sursele de informații de încredere”, a afirmat Aksyonov Telegram.
El nu a precizat care a fost ținta apărării aeriene și nici nu a specificat locul în care a avut loc activitatea militară.
UPDATE Moscova încearcă din răsputeri să mențină coerența unei justificări esențiale pentru invazia din Ucraina, ce a luptei împotriva „naziștilor”, dar narațiunea are din ce în ce mai multe goluri, potrivit experților militari britanici.
Statul rus se zbate să mențină consecvența unei narațiuni esențiale pe care o folosește pentru a justifica războiul din Ucraina: invazia este analogă cu experiența sovietică din cel de-al Doilea Război Mondial.
La 18 aprilie 2023, presa de stat rusă a anunțat anularea marșurilor de comemorare a „Marelui Război Patriotic” ale Regimentului Nemuritorilor din acest an, din motive de „siguranță”.
În realitate, este foarte probabil ca autoritățile să fi fost îngrijorate de faptul că participanții ar fi subliniat amploarea pierderilor recente ale Rusiei.
Aceasta vine după ce liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a pus în mod public sub semnul întrebării existența reală a unor „naziști” în Ucraina, ceea ce contravine justificării Rusiei pentru război.
Autoritățile au continuat încercările de a unifica publicul rus în jurul unor mituri polarizante despre anii 1940.
La 12 aprilie 2023, agenția de știri de stat RIA Novosti a raportat documente „unice” din arhivele FSB, care îi implicau pe naziști în uciderea a 22.000 de cetățeni polonezi în masacrul de la Katyn din 1940.
În realitate, agenția predecesoare a FSB, NKVD, a fost responsabilă de masacru. În 2010, Duma de Stat a Rusiei l-a condamnat oficial pe Iosif Stalin pentru că a ordonat aceste crime.
UPDATE. Intensificarea ostilităţilor în jurul centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei) creşte din nou ameninţarea unei catastrofe nucleare, avertizează şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, citat de DPA.
Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA), Rafael Grossi, a declarat vineri că a văzut cu ochii proprii „indicii clare de pregătiri militare” în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa atunci când a vizitat-o în urma cu trei săptămâni.
„De atunci, experţii noştri care staţionează în uzină au semnalat frecvent faptul că au auzit detonări, uneori sugerând un bombardament intens nu departe de centrală. Sunt profund îngrijorat de situaţia de la uzină’, a declarat Grossi vineri într-un comunicat publicat pe pagina oficială a AIEA.
Potrivit lui Grossi, în ultima săptămână, experţii AIEA au auzit bombardamente aproape în fiecare zi, iar odată chiar li s-a recomandat să coboare într-un adăpost antiaerian.
Temerile legate de un accident nuclear au crescut, în contextul aşteptatei contraofensive militare a Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de forţele ruse. Regiunea Zaporojie este considerată un posibil punct fierbinte în contraatacul Kievului.
UPDATE. Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei a livrat peste 230 de tancuri și 1550 de vehicule blindate „în doar câteva luni”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după reuniunea de la baza Ramstein de vineri, scrie The Guardian.
Austin a confirmat că SUA ajută la pregătirea a nouă brigăzi de „furtună” ucrainene pentru contraofensivă și a subliniat necesitatea de a face sistemul de apărare aeriană al Ucrainei „robust” și „rigoros”. Austin a spus: „Sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și adevărat”
Armata ucraineană a distrus patru din cele cinci drone Shahed de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat spre Ucraina în seara zilei de vineri, au anunțat Forțele Aeriene pe Telegram, potrivit Kyiv Independent.
Forțele aeriene au precizat că forțele ruse au lansat dronele spre Ucraina de la granița de sud-est, dar nu au precizat unde se îndreptau dronele sau dacă au existat victime sau pagube.
UPDATE. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să le sugereze compatrioţilor, în discursul de vineri seară, că aşteptata contraofensivă ucraineană este iminentă, cerându-le să rămână uniţi şi să se mobilizeze, subliniind că linia frontului este prioritatea numărul unu, că atenţia se concentrează pe apărare şi că sunt pregătite noi forţe „care îşi vor dovedi valoarea pe front”.
„Toată lumea din Ucraina trebuie să înţeleagă că principala sarcină a statului este de a ne dezrobi teritoriile, de a ne întoarce pământurile şi poporul din captivitatea rusească”, a declarat liderul ucrainean. „Resursele statului se concentrează în primul rând pe această sarcină. Şi sunt recunoscător tuturor celor care ajută”, a punctat Volodimir Zelenski.
„Acum, la fel ca anul trecut, trebuie să rămânem cu toţii uniţi, mobilizaţi şi pe deplin concentraţi pe apărare”, a insistat preşedintele ucrainean.
Zelenski le-a spus ucrainenilor că a avut vineri o şedinţă cu principalii conducători ai armatei şi cu şefii seviciilor de informaţii, cu care a discutat în detaliu despre programul de rachete şi despre problemele legate de muniţii. „Analizăm în mod constant şi foarte atent desfăşurarea ostilităţilor, cele mai fierbinţi şi toate zonele potenţial periculoase. Linia frontului este prioritatea numărul unu”, a spus Zelenski.
„De asemenea, pregătim în mod activ noi brigăzi şi unităţi care îşi vor dovedi valoarea pe front. Problemele legate de susţinerea, instruirea şi integrarea lor în planul general de apărare sunt discutate în cadrul reuniunilor Statului Major”, a afirmat liderul de la Kiev.