Președintele Mișcării Alternativa Națională, Ion Ceban, propune ca aderarea Republicii Moldova să devină idee națională susținută de toată clasa politică, așa încât până în 2030 țara noastră să devină membru cu drepturi depline al comunității. Edilul Capitalei a propus, în acest sens, semnarea Pactului de la Chișinău, document similar Declarației de la Snagov, semnată de liderii politici români în 1995.
În cadrul unei conferințe de presă, liderul MAN a citit și textul pactului privind consensul politic de aderare la UE.
”Semnatarii acestui pact consideră că, datorită eforturilor de armonizare a legislației, implementare a reformelor și sporirea treptată a nivelului de trai, Republica Moldova va putea îndeplini condițiile de bază pentru aderare și până în anul 2030 va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Menținerea dialogului între exponenții diferitor sectoare ale societății, clasei politice și societății civile, crearea atmosferei de realism politic și solidaritate activă va dirija confruntarea opiniilor într-o direcție constructivă, în interes național și în serviciul Republicii Moldova. Întregul potențial politic, social și științific al Republicii Moldova trebuie consolidat pentru atingerea scopului principal – unirea în jurul ideii și strategiei de transformare a Republicii Moldova din țară-candidat în țară-membru plenipotențiar al Uniunea Europeană”, a declarat edilul Capitalei, Ion Ceban.
Președintele MAN a declarat că va transmite Pactul de la Chișinău spre consultări partidelor, societății civile și ambasadelor. Ion Ceban își propune ca acest pact să fie unul similar Declarației de la Snagov din România, semnată în 1995 de 14 lideri de partide. Atunci, cele mai importante formațiuni din România, societatea civilă și biserica au ajuns la un consens să promoveze fără echivoc integrarea europeană, iar acest obiectiv să devină strategie națională.