Uniunea Europeană a redus consumul de gaz în această iarnă cu circa 18% depășind obiectivul de 15% stabilit în urma crizei energetice cu care s-a confruntat Europa, transmite Reuters.
Consumul total de gaze în cele 27 de țări din UE a scăzut cu 17,7% din august 2022 până în martie 2023, comparativ cu media pe ultimii cinci ani pentru aceeași perioadă, potrivit datelor publicate miercuri de biroul de statistică al UE, Eurostat.
Anul trecut, țările UE și-au stabilit un obiectiv de reducere cu 15% a consumului pentru această perioadă. A fost una dintre măsurile de urgență adoptate în urma crizei energetice, declanșată după ce Rusia a redus livrările de gaze după invadarea Ucrainei, ceea ce a dus la creșteri record de prețuri și limitarea livrărilor.
Datele furnizate de Eurostat arată că majoritatea țărilor UE au atins obiectivul stabilit. Finlanda a avut cea mai mare reducere a consumului de gaze naturale cu 56%, în timp ce Spania a redus consumul de gaz cu 11%, Polonia – cu 12,5%, și Belgia -14,5%.
În Malta, o țară insulară și cel mai mic consumator de gaze din Europa, consumul a crescut cu 13%. Ținta de -15% a fost ratată de Irlanda (-0,2%) și Slovacia (-1,0%).
Europa a trecut printr-o iarnă cu temperaturi neobișnuit de ridicate, inclusiv cu perioade cu temperaturi record, care au contribuit la reducerea consumului de gaze utilizate pentru încălzirea locuințelor.
Analiștii susțin că scăderea consumului de gaze în Europa a fost determinată de o combinație dintre condițiile meteorologice, politicile de combatere a crizei energetice și industriile care și-au redus producția, ca răspuns la prețurile ridicate ale energiei. Astfel, consumul mai mic a ajutat țările europene să încheie iarna cu depozitele de stocare neobișnuit de pline pentru această perioadă, de 57% din capacitate, mai mult decât dublu față de nivelul înregistrat anul trecut, potrivit Reuters.
Prețurile la gaze au scăzut în decembrie, iar în ultimele săptămâni acestea au ajuns la niveluri înregistrate în perioada de dinaintea războiului.