VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comunitatea internațională cere eliberarea opozantului rus Vladimir Kara-Murza

Marea Britanie, Germania, Comisarul ONU pentru drepturile omului și ambasada SUA la Moscova au denunţat condamnarea „motivată politic” a opozantului rus Vladimir Kara-Murza, la 25 de ani de detenție, cerând „eliberarea imediată” a acestuia transmite AFP, citat de Agerpres.

Guvernul britanic a denunţat luni condamnarea a opozantului rus cerând „eliberarea imediată” a acestuia şi anunţând convocarea ambasadorului rus. 

„Marea Britanie va continua (…) să ceară eliberarea imediată a dlui Kara-Murza”, a declarat într-un comunicat ministrul de externe James Cleverly.

Foreign Office a precizat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus Andrei Kelin pentru a-i notifica faptul că Londra consideră condamnarea lui Kara-Murza ca fiind ‘contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în materie de drepturile omului’.

Şi guvernul german a denunţat „cu cea mai mare fermitate” sentinţa pronunţată împotriva lui Vladimir Kara-Murza.

„Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică” în Rusia, a declarat într-o conferinţă de presă regulată o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Andrea Sasse, cerând „eliberarea imediată” a opozantului. „Vă pot spune, în numele guvernului federal, că noi condamnăm acest verdict cu cea mai mare fermitate”, a adăugat ea.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a reacţionat la rândul său, reclamând eliberarea „fără întârziere” a lui Kara-Murza.

„Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atât timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate”, a afirmat Înaltul Comisar într-o declaraţie trimisă presei.

Kara-Murza, care deţine şi cetăţenie britanică, a fost încarcerat în aprilie 2022 pentru că a criticat deschis invazia Rusiei în Ucraina, iar la 17 aprilie 2023 a fost găsit vinovat de „înaltă trădare”, difuzare de „informaţii false” despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie „indezirabilă”. 

Opozantul rus a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 25 de ani de detenţie într-o colonie penitenciară cu regim sever.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.