VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Rodion Burcă: „Nu știu dacă cineva de la Bruxelles va risca să primească Moldova în UE, fiindcă s-ar putea imediat să apară contracțiuni în Transnistria”

Vocea Basarabiei: Astăzi vorbim cu Rodion Burcă. Rodion Burcă e un tânăr pe care l-am cunoscut cu mulți ani în urmă, se pare că în 2009, chiar pe timpul protestelor din acea primăvară; a făcut studii la USM, Facultatea Istorie, a gustat și el din pâinea străinătății, pentru că s-a aflat și peste hotare, acolo unde se spune că și-ar fi găsit rostul în lume peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova. Astăzi, Rodion Burcă activează într-o companie cu capital străin. Mulțumim că ai venit la Vocea Basarabiei!

Rodion Burcă: Bine v-am găsit! Mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Ce ai putea să spui tu, pentru că ești și absolvent al Facultății de Istorie, despre acești 31 de ani de independență a Republicii Moldova? Cum au fost acești ani, cum a fost guvernată Republica Moldova, de ce s-a vorbit și se mai vorbește că a balansat mult între Est și Vest și geopolitica încă își mai lasă amprenta asupra prezentului Republicii Moldova, probabil și al viitorului? Cum ai văzut tu aceste peste trei decenii de independență a țării?

Rodion Burcă: Este foarte greu să privești doar din perspectivă istorică acești 30 și ceva de ani, mai mult îmi vine să privesc din perspectivă emoțională, pentru că văd aceste trei decenii ca pe o tranziție continuă, care nu se mai sfârșește. Cauza poate fi atât mentalitatea poporului nostru, cât și faptul că noi permanent ne-am pliat pe baricade – o parte suntem proeuropeni, o altă parte au viziuni proruse, nici una din părți nu are capacitatea, puterea de a permite politicului să facă un salt fie într-o direcție, fie în alta. Din cauza aceasta permanent suntem undeva pierduți la mijlocul drumului, din păcate.

Vocea Basarabiei: Și ce s-a întâmplat pe parcursul acestei tranziții interminabile?

Rodion Burcă: O bună parte din oameni și-au pierdut încrederea…

Vocea Basarabiei: Dar tot oamenii se zice că trebuie să fie ei stăpâni, cel puțin o dată la patru ani, atunci când pun ștampila pe buletinul de vot?

Rodion Burcă: După cum am spus, suntem prea radicalizați sau majoritatea cetățenilor sunt prea radicalizați ca să poată face o alegere obiectivă.

Vocea Basarabiei: De ce s-a lăsat societatea să fie dezbinată?

Rodion Burcă: Din cauza realității istorice, din cauza faptului că o parte din cetățeni au crescut într-un alt stat, cu o altă ideologie, iar o altă parte, mai mult mă refer la tinerii care s-au născut după ‘90, o parte din ei deja sunt cu o altă viziune, una proeuropeană, și cumva aceste două viziuni nu se pliază, nu reușesc să se împace.

Vocea Basarabiei: Dar cum te-ai uitat la persoanele care trăiesc cu nostalgie, iată, de când te cunoști că ai putut să analizezi ceea ce se întâmplă în societate?

Rodion Burcă: Atunci când eram mai tânăr, ca să spun așa, undeva refuzam, acum îi înțeleg, pe de o parte, cei mai frumoși ani ai lor i-au trăit în perioada sovietică, într-o altă țară, tinerețea lor și-au trăit-o acolo, de aceea le înțeleg nostalgia într-un fel și acum nu încerc să-i acuz.

Vocea Basarabiei: Se mai crede că liderul de la Kremlin, ținând cont de această nostalgie cu care trăiesc încă foarte multe persoane din spațiul ex-sovietic, s-a gândit că ar putea să obțină o victorie atunci când a planificat invazia din Ucraina.

Rodion Burcă: Liderul de la Kremlin e și el nostalgic, el tot s-a născut în aceeași perioadă, a fost crescut de aceeași ideologie și îi este imposibil să înțeleagă noile realități.

Situația din Ucraina, modul în care decurge războiul ne dovedește că Vladimir Putin nu reușește să înțeleagă noile realități și chiar dacă poate le înțelege nu reușește să facă un pas înapoi, nu vrea să le accepte.

Vocea Basarabiei: De ce? Îi este frică, se teme să recunoască că ar fi învins?

Rodion Burcă: Pentru că și-a învăluit o mare parte din cetățeni într-o realitate pe care acum nu o poate lăsa să se destrame, în realitatea în care Rusia este o superputere, și acum nu poate da înapoi, Rusia trebuie să rămână o superputere pentru cetățenii ruși. Dacă se destramă mitul, se destramă, cel puțin, regimul lui Putin, dar poate și Rusia.

Vocea Basarabiei: Dar ce gânduri ai avut atunci, pe 24 februarie 2022, și cum percepi astăzi această agresiune rusă în Ucraina?

Rodion Burcă: Finalizând Facultatea de Istorie, având anumite cunoștințe și la nivel militar, mă gândeam că este imposibil ca un strateg, iar eu credeam atunci că Putin este un strateg, având mobilizați doar puțin peste 150.000 de soldați, mă gândeam că este imposibil să atace, pentru că își dă seama de realitățile tactico-militare, care nu-i permit să inițieze acest atac și am fost surprins. Am fost și furios, și surprins și desigur mi-a fost și frică, pentru că la cum se derula războiul în primele două zile mă gândeam că sunt șanse reale ca să fie implicată și Moldova, iar eu sunt și rezervist, și tată, și atunci trebuia să aleg între a rămâne și a mă opune sau a fugi peste hotare ca să-mi apăr familia, să fiu acolo cu familia mea.

Vocea Basarabiei: Dar de ce te-ai gândit că ar putea Rusia, Vladimir Putin să ajungă până aici?

Rodion Burcă: Pentru că, dacă ajungea la Nistru, nu avea niciun sens să lase Moldova așa, într-un fel de partea vestică a baricadei. Dacă și-a luat porția de sancțiuni, dacă și-a pierdut relațiile, și-a stricat o parte din relațiile internaționale, atunci ar fi mers până la capăt, nu s-ar fi oprit la granița cu Moldova, mai ales că avem aici Transnistria și cetățenii ruși nu ar fi înțeles de ce armata rusă nu intră în Transnistria.

Vocea Basarabiei: Astăzi cum definești interesul Rusiei pentru Republica Moldova?

Rodion Burcă: În general, cred că Moldova este pe un plan secundar la moment, pentru că toată atenția și toată energia se focalizează pe Ucraina și pe ce se întâmplă acolo.

Probabil se încearcă anumite acțiuni de destabilizare, dar deja nu mai cred că rușii se concentrează spre a produce ceva serios în Moldova azi, a schimba guvernarea, pentru că asta implică prea multe resurse pe care ei nu și le permit la moment.

Vocea Basarabiei: Dar se fac multe declarații acolo, în Federația Rusă – și Moldova și neutralitatea, și Moldova și Uniunea Europeană, Moldova și limba română, de tot genul declarații se fac.

Rodion Burcă: Declarații se fac, unele dintre ele sunt nu doar la adresa Republicii Moldova, sunt și la adresa Poloniei, și la adresa Finlandei, și a altor state. Deci sunt declarații sterile, de dragul electoratului.

Vocea Basarabiei: Dar Rodion Burcă poate să spună, astăzi în Republica Moldova sunt oamenii Moscovei? Ce fac oamenii Kremlinului aici, cine sunt ei, de ce ar fi?

Rodion Burcă: Oameni ai Moscovei avem atât la nivel politic, nu mă refer doar la agenții FSB-ului, avem lideri politici pe care îi știm cu siguranță că sunt oamenii Moscovei și că urmează planurile trasate de Kremlin și, din păcate, o parte din electoratul nostru le dă posibilitatea să-și pună în aplicare o serie de acțiuni, o serie de planuri.

Vocea Basarabiei: Iată tocmai voiam să vorbim despre acești politicieni, bazinul lor electoral și sprijinul care vine din partea simpatizanților, cum se explică?

Rodion Burcă: Deja am vorbit despre nostalgie, mai este și influența mass-mediei proruse sau rusești, foarte mulți cetățeni de-ai noștri nu înțeleg că Republica Moldova poate exista economic și fără piața rusă, acesta este unul din principalii factori atunci când vine vorba de ce electoratul prorus își menține poziția pro-Kremlin.

Ei nu înțeleg că Republica Moldova poate exista și în afara spațiului rusesc atât economic, cât și energetic. Iată din această cauză.

Vocea Basarabiei: Președinta Maia Sandu a anunțat că pe 21 mai va fi convocată o Adunare Națională „Moldova Europeană”. Cine vor fi cei care se vor prezenta aici, în inima Chișinăului?

Rodion Burcă: Aș vrea să cred că în inima Chișinăului vor veni în număr mare și vor veni doar oamenii care chiar au anumite valori și anumite principii, vorba clasicului de la Curtea de Conturi, dar sunt sigur că o să fie iarăși o parte din oamenii care chiar văd Moldova în spațiul european, o altă parte vor fi cei aduși de lideri de raioane, șefi. Asta s-a întâmplat și pe timpul comuniștilor, și pe timpul socialiștilor și eu cred că se întâmplă și acum.

Vocea Basarabiei: Și se va consolida societatea dezmembrată, divizată?

Rodion Burcă: Absolut deloc.

Vocea Basarabiei: Dar ar putea totuși ideea asta de integrare europeană să ajungă să fie un deziderat, un catalizator al unei societăți scindate?

Rodion Burcă: Mă gândeam că, odată cu războiul acesta brutal al rușilor în Ucraina, o parte din electorat, o parte din cetățenii care au viziuni proruse vor înțelege că Rusia este un stat agresor, că noi trebuie să luăm altă direcție, din păcate, nici după pornirea acestui război majoritatea cetățenilor care aveau viziuni proruse nu și le-au schimbat, deci nu cred că în viitorul apropiat se va schimba ceva la acest nivel.

Vocea Basarabiei: Dar existența problemei transnistrene decide și ea, într-un fel, geopolitic rolul și locul Moldovei?

Rodion Burcă: Da, atâta timp cât avem această problemă nerezolvată, locul nostru nu poate să fie alături de spațiul european și de spațiul NATO, pentru că nimeni n-o să ne primească acolo.

Vocea Basarabiei: S-au auzit și declarații de felul că dosarul transnistrean nu ar fi un impediment pentru integrarea europeană.

După pornirea acestui război, nu știu dacă cineva de la Bruxelles va risca să primească Moldova în UE, fiindcă s-ar putea imediat să apară contracțiuni sau anumite mișcări, să le zic așa, în Transnistria.

Radion Burcă

Vocea Basarabiei: Bine, dar dacă și Ucrainei, și Republicii Moldova li s-a conferit acest statut de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, s-a făcut un pas, trebuie să se facă și al doilea?

Rodion Burcă: Părerea mea pur subiectivă este că acest pas nu se va face nici pentru Ucraina, nici pentru Moldova atâta timp cât avem regiuni separatiste cu potențial de conflict.

Vocea Basarabiei: Interesantă supoziție sau abordare a problemelor. Și atunci, câți ani i-ar trebui Republicii Moldova până își rezolvă problemele să ajungă în UE, pentru că autoritățile spun că 2030 ar fi anul-țintă către care privesc?

Rodion Burcă: Autoritățile ar trebui să-și creeze un plan de rezolvare a conflictului transnistrean și pe lângă rezolvarea situației economice ar trebui să fie rezolvat conflictul transnistrean.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.