Cunoscutul program de inteligență artificială ChatGPT a elaborat un proiect de tratat de pace dintre Rusia și Ucraina, la solicitarea publicației germane Berliner Zeitung. Acordul stabilește mai multe puncte, precum încetarea imediată a focului, retragerea trupelor la pozițiile inițiale, crearea unei zone demilitarizate de-a lungul liniei actuale a conflictului sub supravegherea forțelor internaționale de menținere a păcii, acordarea autonomiei Donețkului și Luganskului în cadrul Ucrainei, consolidarea legislativă a protecției drepturilor populației de limbă rusă din aceste regiuni.
În plus, proiectul de tratat de pace indică și necesitatea normalizării relațiilor dintre țările aflate în conflict, pune responsabilitatea ambelor părți de a reconstrui zonele afectate împreună cu comunitatea internațională și solicită ONU, UE și OSCE să monitorizeze implementarea acest tratat.
În procesul de simulare, ChatGPT a fost instruit să pregătească o scrisoare în numele cancelarului german Olaf Scholz către Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, prin care cei doi lideri sunt chemați să înceteze acțiunile militare și să semneze un pact.
În scrisoarea către Putin se vorbește, parțial, despre faptul că Germania recunoaște interesele legitime de securitate ale Rusiei.
”Am dori să vă oferim perspectiva că angajamentul constructiv și încetarea focului și inițierea discuțiilor de pace pot deschide ușa pentru o cooperare îmbunătățită între Rusia și Europa. Acest lucru va aduce beneficii atât economice, cât și politice pentru țările noastre și va ajuta la soluționarea problemelor comune de securitate”, se arată în mesajul .
ChatGPT a câștigat popularitate după lansarea în noiembrie 2022, ajungând la primul milion de utilizatori în mai puțin de o săptămână. Imitația lui a conversațiilor a provocat speculații că ar putea înlătura scriitorii profesioniști și chiar ar putea deveni o amenințare pentru activitatea de bază de căutare a Google. ChatGPT aparține OpenAI, unul dintre fondatorii căruia este Elon Musk.