VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ucraina a reluat exporturile de energie electrică spre Europa, după o pauză de șase luni

Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa, a declarat luni ministrul energiei al acestei țări, după ce acestea au fost suspendate în luna octombrie a anului trecut, când Rusia a început să lanseze în mod regulat atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice critice, transmite Reuters.

Atacurile au provocat întreruperi radicale de energie electrică pentru civili și industrii, forțând muncitorii să lucreze ore suplimentare pentru a încerca să repare rețeaua.

„Am reluat exporturile”, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko, adăugând că Rusia ”nu a reușit deloc să ne distrugă sistemul energetic”.

Uniunea Europeană este principala piață de export de energie a Ucrainei. Galușcenko a declarat că furnizarea de energie electrică pentru populația internă rămâne prioritatea țării, în ciuda reluării exporturilor.

„Sperăm să atingem volumele de export pe care le-am avut anul trecut. Plănuim și vom purta negocieri pentru a le crește, deoarece rezervele de astăzi din sistem ne permit să facem acest lucru”, a declarat el.

În iunie 2022, Ucraina, care obișnuia să exporte energie către Moldova, Ungaria, Slovacia și Polonia, a declarat că speră să obțină 1,5 miliarde de euro (1,64 miliarde de dolari) din exporturile de energie electrică către UE până la sfârșitul anului.

„În prezent, există planuri de creștere a traficului transfrontalier între Ucraina și Polonia, ceea ce va crește exporturile”, a declarat Galușcenko.

În luna februarie a acestui an, procurorul şef de la Curtea Penală Internaţională (TPI) a vizitat Ucraina pentru a investiga atacurile aeriene ale Rusiei asupra reţelelor electrice. Autorităţile de la Kiev susţin că aceste atacuri au drept obiectiv intimidarea cetăţenilor obişnuiţi, în timp ce Moscova susţine că atacurile sunt destinate slăbirii capacităţilor militare ale Ucrainei.

În 2022, producţia de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului. Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, care se afla sub controlul Rusiei din luna martie, a fost închisă în luna septembrie.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.