VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Creștinii catolici sărbătoresc astăzi Paștele: Ce spune episcopul Anton Coșa

Creștinii romano-catolici din toată lumea sărbătoresc în această duminică, 9 aprilie, Învierea Domnului. Sărbătoarea Paștelui a început de sâmbătă seara, când creștinii s-au adunat la Vigilia Pascală. La Catedrala „Providența Divină” din Chișinău Vecernia Pascală a fost celebrată începând cu ora 20.00.

„Postul Mare a ajuns la sfârșit și suntem în Săptămâna Sfântă. Practic, sărbătoarea Paștelui va începe de sâmbătă seara. La ora 20.00 în Catedrala noastră, în general cam pe la aceeași oră va fi celebrată Vecernia Pascală în celelalte biserici din țară. Această celebrare este deosebită întrucât cuprinde mai multe părți, ceea ce nu este la fel în cazul celebrărilor liturgice obișnuite, duminicale. Ea începe afară, în afara bisericii, cu ritul numit Sfințirea Focului. De la acest Foc Sfințit se aprinde lumânarea pascală, iar de la ea își aprind lumânările credincioșii care se află în biserică”, a declarat pentru IPN Anton Coșa, episcopul Bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova.

Celebrarea continuă cu proclamarea solemnă a Învierii în fața lumânării pascale. Această proclamare solemnă este făcută în general de un preot sau, dacă nu, de un cântăreț care va sublinia importanța lumânării și a luminii sfinte, a simbolismul luminii sfinte și anume Cristos care este lumina. După aceea, vor fi proclamate lecturile biblice, mai multe lecturi decât altădată – șapte lecturi din Vechiul și din Noul Testament, cu niște rugăciuni care se spun la finalul acestor lecturi din Sfânta Carte.

„În sfârșit, se ajunge la proclamarea Învierii printr-o cântare solemnă Aliluia. Această proclamare a Învierii este urmată de ultima citire din Noul Testament, din scrisorile sfântului Pavel. Va continua celebrarea cu ritul sfințirii apei și botezul, dacă există candidați. Anul acesta nu sunt candidați adulți pentru botez. Oricum se celebrează acest rit al sfințirii apei cu reînnoirea făgăduințelor de la botez. Orice botezat, în numele lui copil fiind, părinții și nașii fac niște promisiuni. Aceste promisiuni sunt reînnoite în acest moment al liturghiei pascale. Este o reînnoire a promisiunilor noastre de botez tocmai pentru a ne întoarce mereu la originea noastră de creștini, de unde am început să existăm ca și creștini”, a menționat episcopul Bisericii Romano-Catolice.

După acest eveniment, va continua liturghia, în mod obișnuit cum se celebrează în duminici și sărbători, iar la sfârșit, urmează procesiunea cu statuia lui Hristos înviat cu Sfânta Taină – Euharistia. Acest lucru va avea loc în jurul bisericii. După această procesiune urmează sfințirea alimentelor pascale pe care le-au pregătit și le-au adus oamenii în coșuri. Cu acest moment se încheie celebrarea de seară, care durează în jur de trei ore.

Episcopul spune că în duminica de Paști continuă celebrarea liturghiei pascale, de data aceasta în mod obișnuit, care ca de obicei se celebrează în patru limbi – poloneză, rusă, română, dar și ucraineană pentru greco-catolicii ucraineni, în ritul oriental bizantin, ca la ortodocși. Nu este o comunitate prea mare, dar inimoasă, mai ales că s-au adăugat refugiați greco-catolici din Ucraina, spune Anton Coșa.

Liturghia solemnă de Paști va începe la ora 10.30. După fiecare liturghie pascală va fi posibilă iarăși sfințirea alimentelor pentru acei care nu au reușit să vină în ajun la Vigilia Pascală.

„Toată săptămâna care urmează după Paști este Săptămâna Sfântă, Săptămâna Albă. Va fi sărbătoare, solemnitate. În fiecare zi se vor celebra două liturghii – dimineața la ora 10.00 și seara la ora 18.00. Până sâmbătă viitoare, iar duminică intrăm în programul obișnuit”, a mai spus episcopul Bisericii Romano-Catolice din Moldova.

În unii ani, cum este și acesta, catolicii și ortodocșii sărbătoresc Paștele în duminici diferite, întrucât bisericile se conduc de calendare diferite. În Republica Moldova sunt în jur de 20 de mii de creștini catolici. Creștinii ortodocși vor sărbători Paștele peste o săptămână, pe 16 aprilie.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.