VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Proteste masive ale fermierilor în toată România

Peste 10 mii de fermieri protestează astăzi în mai multe județe ale țării, dar și în București și în mai multe vămi importante. Producătorii se plâng că afacerile lor sunt în pericol din cauza concurenței neloiale și a cerealelor din Ucraina, care sunt tranzitate și vândute în baza unor facilități, de care nu se bucură fermierii locali.

Potrivit Antena 3, de dimineață, agricultorii s-au adunat simultan cu tractoarele și alte utilaje agricole în mai multe vămi importante, cum ar fi Nădlac, la frontiera cu Ungaria, la Siret, la granița româno-ucraineană, și la Giurgiu, la frontieră cu Bulgaria. Producătorii s-au adunat și în fața sediului Comisiei Europene din București și la Ministerul Agriculturii.

În contextul războiului din Ucraina, fermierii mai sunt nemulțumiți și de suma despăgubirilor oferită de UE – de doar 10 milioane de euro.

”Bulgaria a primit aproape dublu, iar Polonia aproape triplu, în condițiile în care prin ţara noastră a trecut cel mai mare flux de cereale ucrainene. Cerem ca suma să fie recalculată”, se arată în mesajul fermierilor.  

Agricultorii au declarat că manifestările lor ample sunt consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă agricultura din România, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de războiul din Ucraina.

”Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, a anunțat Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Producătorii mai acuză că România ar fi trebuit să fie doar ţară de tranzit, nu şi de import. În urma acestui lucru, fermierii români au rămas cu marfa nevândută. În acest sens, producătorii cer o supraveghere suplimentară în vămi, cer să se respecte cu rigurozitate aceste culoare de tranzit. De asemenea, fermierii cer suspendarea măsurii netaxării mărfurilor ucrainene, în vămi. Ei spun că aceste soluţii sunt ultimele pe care le-au găsit „împotriva concurenţei neloiale acerbe”.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.