VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ilan Șor vrea să primenească Găgăuzia!

Se apropie alegerile bașcanului din Autonomia Găgăuză. Și se pare că marele oligarh fugar Ilan Șor și-a schimbat pentru o vreme prioritățile. Protestele din Chișinău intră într-un con de umbră până la alegerile din autonomie. Acum toată energia va fi canalizată spre cucerirea Comratului. Așa că cei care sperau să mai câștige câteva sute de lei, vinind la proteste în capitală, vor trebui să aștepte nițel. Oligarhul fugar mizează momentan pe Evghenia Guțul, candidata Partidului Șor la funcția de bașcan. 

Promisiunile candidatei Partidului Șor curg ca din cornul abundenței: aeroport la Comrat, majorarea salariilor medicilor, profesorilor, dar și a pensiilor cu 30%, investiții de 500 de milioane de euro în economie și infrastructură pentru crearea a 7000 de locuri noi de muncă etc. Dindărătul candidatei, Ilan Șor a rostit răspicat: Găgăuzia se va transforma într-un plai de vis! Cam așa trăim noi aici, în R. Moldova. Când nu mai are cine să ne ajute, Ilan Șor e oricând gata să ne proiecteze pe culmile fericirii. Noi doar trebuie să-l susținem și să ne prefacem că nu are nici o problemă cu justiția.

Dincolo de faptul că multe din aceste promisiuni par irealizabile, se impun o întrebare și o constatare. Întrebarea e următoare: de unde vin toți acești bani pe care Șor îi gata să-i aducă în autonomie? Ar mai fi o întrebare: chiar e nevoie de aeroport la Comrat? Iar constatarea e că, reușind să învingă la Orhei și făcând acolo câte ceva, Șor a înțeles că ar putea să învingă și în alte zone. Marina Tauber, de pildă, era cât pe ce să devină primară la Bălți. Iar în autonomia găgăuză posibilitățile lui Șor cresc în condițiile în care partidele pro-europene nu prea au șanse acolo, cel puțin deocamdată. Șor în schimb crede că le are. Oligarhul dubios, învinuit în prima instanță, a învățat de multă vreme rețeta succesului: fă promisiuni cât mai mari și afișează o generozitate debordantă și… oamenii vor veni buluc spre tine. Să vedem dacă vor veni în Găgăuzia…

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.