Hipercolesterolemia reprezintă o condiție medicală în care valorile colesterolului în sânge sunt crescute. Colesterolul este o substanță lipidică, care este produsă în mod natural de către organism. Colesterolul îndeplinește o serie de funcții vitale. Este necesar pentru formarea membranelor celulare și reprezintă materialul de baza care este convertit în anumiți hormoni.
Organismul produce în întregime toată cantitatea de colesterol de care ai nevoie. Ai nevoie doar de o cantitate redusă de grăsimi în alimentație pentru a produce suficient colesterol pentru a te menține sănătos. Colesterolul se găsește în alimente care au proveniență animală: ouă, carne, smântână, unt. Grăsimile și colesterolul pe care le consumi sunt absorbite la nivel intestinal și transportate către ficat.
Ficatul transformă grăsimile în colesterol pe care îl eliberează în circulația sanguină. În sânge, colesterolul circulă legat de proteine – numite lipoproteine, astfel că există două tipuri principale de colesterol: colesterol legat de lipoproteine de densitate joasă (LDL, cunoscut și sub denumirea de colesterolul “rău”) și colesterol legat de lipoproteine de densitate crescută (HDL –cunoscut și sub denumirea de colesterolul “bun”), tipul de lipoproteină care absoarbe colesterolul și îl transporta înapoi către ficat.