VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 393. Slovacia a predat Ucrainei primul dintre avioanele de luptă MiG-29 pe care le-a promis Kievului

UPDATE 17:40 Slovacia a predat Ucrainei primul dintre avioanele de luptă MiG-29 pe care le-a promis Kievului, a anunțat joi guvernul slovac. Anunțul a fost făcut de către ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, acesta precizând că restul vor fi trimise Ucrainei în următoarele săptămâni, scrie CNN.

Comentariile sale vin după ce vinerea trecută guvernul slovac a anunțat că va dona Ucrainei cele 11 avioane MiG-29 retrase din uz anul trecut, devenind astfel doar a doua țară care oferă Kievului avioane de luptă.

u o săptămână înainte de anunț, ministrul Nad a fost cel care a ieșit cu un apel public pentru a îndemna la luarea unei decizii în acest sens.

„Cred că este momentul să luăm o decizie. Oamenii mor în Ucraina, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianisme slovace”, a scris el într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook în data de 9 martie, cu referire la escadrila de 11 avioane MiG-29.

UPDATE 16:15 Ungaria nu l-ar aresta pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dacă acesta ar intra în ţară, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. El a susținut că un astfel de demers nu ar avea niciun temei legal, deși pe numele liderului de la Kremlin există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională, scrie Reuters.

Ungaria a semnat și ratificat Statutul de la Roma, ce stă la baza constituirii Curții Penale Internaționale (CPI), instituție care în 17 martie a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război prin deportarea ilegală în Rusia a sute de copii din Ucraina.

UPDATE 15:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi la Herson (în sudul ţării), unde a vizitat o parte din infrastructura distrusă de trupele ruse, au relatat surse ale Biroului prezidenţial de la Kiev pe contul acestuia de Twitter, potrivit EFE.

Această deplasare în Herson are loc la o zi după ce preşedintele Zelenski a efectuat o vizită la forţele ucrainene care apără oraşul asediat Bahmut în regiunea Doneţk (estul ţării). Regiunea Herson a fost ocupată de trupele ruse încă de la începutul invaziei, dar apoi a fost parţial recucerită de trupele ucrainene.

„O vizită de lucru în regiunea Herson. Satul Posad Pokrovske, unde multe case şi facilităţi de infrastructură socială au fost avariate ca urmare a agresiunii la scară largă a Rusiei”, a scris Volodimir Zelenski într-o postare pe Telegram. „Electricitatea şi alimentarea cu apă sunt în curs de restabilire, un ambulatoriu medical este în curs de reconstrucţie, iar oamenii se întorc. Am vorbit cu localnicii despre problemele şi nevoile lor actuale. Vom restabili şi reconstrui totul”, a promis Zelenski.

Forţele ruseşti au distrus o mare parte din infrastructura energetică din Herson înainte de a se retrage pe malul estic al fluviului Nipru. Câteva luni mai târziu, părţile adverse de pe cele două maluri continuă atacurile reciproce, cu lovituri de artilerie, de o parte şi de alta, ceea ce a îngreunat lucrările de reparaţii, iar întreruperile de energie electrică rămân frecvente

UPDATE 14:00 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, un fidel susținător al actualului lider de la Kremlin, lansează noi amenințări pentru „orice încercare” de arestare a lui Vladimir Putin pe teritoriul unui stat străin. El susține că asta ar echivala cu o „declarație de război” împotriva Rusiei și amenință direct că va ataca orice țară „care ar permite” arestarea lui Putin, potrivit Reuters.

Într-un interviu acordat mai multor instituţii media rusești, între care agenţia de presă de stat TASS şi reţeaua socială VKontakte (echivalentul rus al Facebook), vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei lansează noi amenințări la adresa Occidentului.

Medvedev susține că orice încercare de arestare a președintelui Vladimir Putin după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele acestuia „ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei”. Medvedev spune că CPI, pe care țări precum Rusia și China nu o recunosc, este o „neentitate juridică care nu a făcut niciodată nimic semnificativ”.

UPDATE 13:00 Aviatori ucraineni sunt instruiţi în Franţa în apărarea sol-aer, precum şi în tehnici de supravieţuire în caz de catapultare pe teren ostil, a anunţat joi Ministerul Apărării francez, relatează AFP.

„Instruim echipaje ucrainene în Franţa în special în apărarea sol-aer şi în supravieţuire în caz că avionul lor este doborât”, a detaliat delegatul adjunct pentru informare şi comunicare al Ministerului Apărării, generalul Yann Gravethe, într-o conferinţă de presă săptămânală. În schimb, „nu instruim piloţi ucraineni, nici în pilotaj, nici în folosirea sistemului de arme”, a precizat el, dezminţind astfel o relatare din Le Figaro care vorbea despre instruirea pe Mirage 2000 de piloţi ucraineni pe teritoriu francez.

UPDATE 12:00 Aproximativ 3.500 de civili ucraineni se opun părăsirii oraşului Bahmut, din estul Ucrainei, scena celor mai grele lupte de luni de zile între forţele ucrainene şi ruse care îşi dispută controlul localităţii, a informat joi şeful administraţiei militare ucrainene din regiunea Doneţk, Pavlo Kirilenko, citat de EFE.

Autorităţile ucrainene au făcut tot posibilul pentru a convinge aceste persoane să evacueze localitatea care, înainte de 24 februarie 2022, când a început invazia rusă, avea 84.000 de locuitori, dar s-au lovit de „refuzul lor absolut” faţă de ideea părăsirii oraşului. Civilii rămaşi în oraş au în grijă un număr total de 32 de minori, care trăiesc permanent în adăposturi pentru a se proteja de lupte, a adăugat liderul militar al provinciei, într-o conferinţă de presă.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a estimat miercuri că numărul copiilor aflaţi încă în Bahmut este de 10. Pe 7 martie, Kievul a ordonat evacuarea totală a populaţiei civile din Bahmut, unde la momentul respectiv erau mai puţin de 4.000 de civili, dar majoritatea au decis să rămână în oraşul lor, după cum relevă cifrele prezentate joi de Kirilenko.

UPDATE 11:00 După ce a vizitat miercuri linia frontului din regiunea Donețk, preşedintele Volodimir Zelenski a spus în mesajul video de aseară că este crucial ca forțele ucrainene din Harkov să facă față în continuare rușilor, pentru a putea elibera întreg teritoriul ocupat.

Zelenski mărturisește că a fost tulburat de ceea ce a văzut în timpul vizitei sale, însă rămâne optimist că victoria Ucrainei este posibilă. „Este dureros să priveşti oraşele din Donbas, în care Rusia a adus suferinţă şi ruină teribilă. Sirena de alertă aeriană (suna) aproape constant, din oră în oră, în Kramatorsk, ameninţarea constantă a bombardamentelor, ameninţarea constantă a vieţii. Chiar acolo, în Donbas, în regiunea Harkov, oriunde a ajuns răul rusesc, este evident că statul terorist nu poate fi oprit decât de un singur lucru: victoria noastră. Şi noi o vom asigura – victoria ucraineană”, a spus preşedintele Zelenski.

UPDATE 10:50 Primele imagini cu vehiculele blindate de luptă germane Marder, încărcate pe tren și gata să fie livrate în Ucraina. În total 40 de astfel de vehicule de luptă au fost promise Kievului.

Pe parcursul zilei de 22 martie, Forțele Armate ale Ucrainei anunță că au distrus 13 tancuri și 11 vehicule blindate de luptă ale invadatorilor ruși.

Totodată, sursa citată menționează că în ultimele 24 de ore au fost uciși 660 de ruși.

Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, mai anunță că pierderile totale de luptă ale Rusiei începând cu 24 februarie 2022 s-au ridicat la aproximativ 168.150 de militari ruși.

Pierderile Rusiei de la începutul războiului:

tancuri – 3.570 (+13 în ultima zi);
vehicule blindate de luptă – 6.898 (+11);
sisteme de artilerie – 2. 608 (+19);
MLRS – 511 (+2);
sisteme de apărare aeriană – 273 (+1);
echipamente auto și autocisterne – 5.452 (+18);
UAV-uri de nivel operațional-tactic – 2. 203 (+20);
echipament special – 273 (+3).

În plus, de la începutul războiului, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus 305 avioane, 290 elicoptere, 909 rachete de croazieră, 18 nave/ambarcațiuni.

Update 08:20: La șase săptămâni de la ultima întâlnire, liderii europeni se reunesc la Bruxelles, timp de două zile.

Potrivit hotnews.ro, Războiul din Ucraina se află pe primul loc pe ordinea de zi (deși tensiunile dintre Franța și Germania cu privire la energia nucleară și motoarele cu ardere internă sunt mari), iar secretarul general al ONU, António Guterres, se va alătura summit-ului pentru prima zi.

UE a „pus la dispoziție” 67 de miliarde de euro (73 de miliarde de dolari) Ucrainei de la începutul războiului, o trime din PIB Ucrainei de dinainte de invazia rusă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.