VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Detalii de la PA despre învinuirile aduse unui vicepreședinte al Partidului Șor

Procuratura Anticorupție a venit cu precizări privind învinuirile aduse unui vicepreședinte al Partidului Șor, care la data de 16 iulie 2022 a părăsit țara cu scopul de a se eschiva de la organul de urmărire penală.

Zdg scrie că este vorba despre Vitalie Balinschi, unul dintre principalii figuranți în dosarul finanțării partidului Șor, care recent a fost văzut în Chișinău, cu o mașină de lux.

În comunicatul remis presei, PA menționează că acesta, la data de 7 martie s-a prezentat la Procuratura Anticorupție(PA) unde i-a fost adusă la cunoștință învinuirea.

Instituția mai anunță că acesta a solicitat termen până la 16 martie 2023 pentru a face cunoștință cu acuzațiile ce i se incriminează.

Precizările PA privind acuzațiile aduse vicepreședintelui Partidului Șor:

Acesta a fost pus sub învinuire în lipsă, prin ordonanța din 23 septembrie 2022, fiindu-i incriminată infracțiunea prevăzută de art. 42 alin. (5), 181/2 alin. (1) din Codul penal și art. 181/2 alin. (5) din Codul penal.

Prin ordonanța din 23 septembrie 2022, din considerentul că nu era cunoscut locul aflării învinuitului, subdiviziunii specializate a Centrului National Anticorupție, i-a fost dispusă efectuarea investigațiilor în vederea căutării învinuitului.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 14 noiembrie 2022, demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv a fost admis integral, pe un termen de 30 zile, din momentul reținerii, cu menținerea persoanei în Penitenciarul nr.13.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 15 februarie 2023, a fost admisă cererea avocatului privind înlocuirea măsurii preventive, fiind înlocuită cu „liberarea provizorie sub control judiciar”, pe un termen de 30 zile.

Prin aceeași încheiere, instanța a obligat învinuitul de a se prezenta la organul de urmărire penală în termen de 21 de zile, din momentul pronunțării încheierii.

Procurorul de caz, a contestat încheierea din 15 februarie 2023 la Curtea de Apel Chișinău, motivând că legislația procesuală nu prevede examinarea unei cereri de înlocuire a măsurii preventive în lipsa învinuitului.

Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 23 februarie 2023, recursul a fost respins ca fiind neîntemeiat, cu menținerea în vigoare a încheierii din 15 februarie 2023. Menționăm, că instanțele judecătorești au procedat similar și în cazul contabilei Partidului Politic „Șor”.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.