Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației. O arată Barometrul iData, prezentat de compania Date Inteligente. Potrivit sondajului, în Maia Sandu au încredere 21,2% dintre respondenți.
Pe poziția a doua este Igor Dodon, în care au încredere 12,1% dintre respondenți. Ex-președintele țării este urmat de liderul Partidului politic Șor, deputatul Ilan Șor, care acumulează un scor de 7,2%.
„39,2% nu au încredere în niciun politician și 4,2% nu au știut ce să răspundă la această întrebare. Aș vrea să vă atenționez că proporția de 40% nu face deloc față politicienilor noștrii și cred că fiecare din ei ar trebui să-și pună un semn de întrebare de ce totuși 40% din populație nu are încredere în nimeni”, a menționat Veronica Ateș, vicedirector executiv Date Inteligente, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
În cazul unor alegeri parlamentare, cei mai mulți ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate (22,5%). Cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar vota 19,2% dintre respondenți, iar cu Partidul politic Șor – 13,4%.
Sondajul mai arată că cea mai activă forță de opoziție este Partidul politic Șor (35,9%), urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (20,1%) și platforma DA (11,1%).
În cazul alegerilor prezidențiale, topul este condus de președintele Maia Sandu (27%). Pentru ex-președintele Igor Dodon ar vota 20% din respondenți. Susținătorii Maiei Sandu sunt din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Strășeni, Soroca, Rezina, Anenii Noi. Electoratul lui Igor Dodon se află în Briceni, Edineț, Drochia, Râșcani, Bălți, dar și UTA Găgăuzia.
Mai mult de jumătate dintre respondenți (52,2%) consideră că Republica Moldova trebuie să urmărească vectorul proeuropean, iar 39,4% sunt contra aderării la Uniunea Europeană. În același timp, oamenii nu sunt pregătiți pentru o eventuală unire cu România. 60,6% din respondeți au avut un răspuns negativ legat de această opțiune. Iar 30,7% susțin unirea.
Lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită. De această părere sunt 57,6% dintre respondenți, iar 31,8% sunt de părere că țara urmărește o cale corectă.
Cât ține de poziția Mișcării Naționale pentru Popor, care cere Guvernului să achite integral facturile cetățenilor la resursele energetice în sezonul rece, 27% dintre respondenți sunt de părere că este o revendicare populistă, 13,8% consideră că este o revendicare legitimă și 48,2% au răspuns că Guvernul ar trebui să majoreze compensațiile oricum.
La decizia Guvernării să nu indexeze în 2023 pensiile la nivelul inflației din 2022, 73,1% din cetățeni au spus că este o lovitură grea pentru pensionari și doar 12,6% consideră că este o măsură justificată.
La sondaj au participat 1.040 de respondenți din 394 de localități din Moldova.