Jurnalistul și analistul Mădălin Necșuțu susține că R. Moldova este obligată să-și întărească capacitățile militare înainte de a fi victima unui atac din partea forțelor ruse.
În cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, jurnalistul a subliniat că cel mai mult, țara noastră are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană.
”Da, este adevărat, vedem o serie de aspecte care prezintă interes din partea Occidentului pe linie militară, sunt discuții, deocamdată, Republica Moldova trebuie să facă un fel de coș de armament de care are nevoie și Occidentul urmează ulterior să dea curs acestor nevoi ale Chișinăului. Este clar că și România este implicată în acest proces, nu știm cu ce ar putea ajuta exact România, dar se discută în mediile militare despre un ajutor consistent pentru Republica Moldova. De altfel, România a și donat o serie de echipamente militare neletale în Republica Moldova, dar cel mai mult, din ce cunoaștem, Republica Moldova are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană, știm că România, de exemplu, și-a cumpărat o serie de echipamente noi, probabil putem specula că dna Sandu ar putea să roage România ca o parte din sistemele vechi antiaeriene să fie oferite poate Chișinăului. Vedem despre ce va fi vorba, dar este clar că Republica Moldova are nevoie de aceste echipamente militare venite fie din România, fie din alte țări occidentale pentru a-și întări capacitatea de apărare, nu pentru a se înarma, așa cum des auzim din partea propagandei ruse, ci doar pentru a-și asigura un minim de înzestrare militară”, a declarat Necșuțu.
Analistul a mai menționat că există o nevoie stringentă ca armata Republicii Moldova să fie pregătită, chiar dacă la un nivel minim, să respingă orice tipuri de atacuri.
”După cum știm, Armata Republicii Moldova a fost lăsată de izbeliște timp de 30 de ani pe acest sector al apărării și există o nevoie stringentă, mai ales acum în acest context tulbure regional, ca armata Republicii Moldova să fie pregătită, chiar dacă la un nivel minim, să respingă orice tipuri de atacuri. După cum vedem, Rusia nu intenționează să-și slăbească ofensiva în Ucraina, nu și-a abandonat niciodată planurile pentru Transnistria și această virtuală joncțiune cu trupele din Transnistria, pe care Rusia le păstrează ilegal în Republica Moldova. Așadar, pericolul la adresa Republicii Moldova nu a dispărut. Există o vorbă, paza bună trece primejdia rea, așa că, cred că Republica Moldova trebuie să-și întărească aceste capacități militare înainte, Doamne ferește, să poată fi victima unui atac din partea forțelor ruse”, a mai adăugat jurnalistul.