VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

La München, Maia Sandu s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen și cu mai mulți șefi de stat și de guvern

În ultimele două zile la Conferința de Securitate de la München, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a avut mai multe întrevederi cu omologi, lideri de guverne, dar și de organizații internaționale.

Discuțiile cu Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, au vizat situația de securitate din regiune, continuarea agendei de reforme și avansarea parcursului nostru european, în pofida crizelor cu care ne confruntăm.

Președinta Republicii Moldova a spus că a asigurat-o pe șefa Comisiei Europene că noul guvern de la Chișinău „este ferm angajat să continue procesul de reforme” și să „realizeze agenda de aderare la UE” .

Șefa statuluia avut la München o întrevedere cu Prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander de Croo. Cei doi au discutat despre modul în care războiul ne afectează țara, precum și despre acțiunile pe care le întreprindem ca să accelerăm reformele.

„Am subliniat că integrarea europeană este proiectul nostru de țară și că guvernarea de la Chișinău întreprinde acțiuni concrete pentru a realiza acest lucru într-un ritm susținut. Apreciem sprijinul Belgiei pentru procesele de transformare internă a Republicii Moldova și suntem recunoscători pentru încurajarea pe care o avem din partea Bruxelles-ului în eforturile noastre de a avansa pe parcursul european”, a subliniat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu, a discutat la München cu Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, despre agenda noastră europeană, dar și despre modul în care gestionăm multiplele crize provocate de situația regională.

Șefa statului a subliniat că, Suedia, care în prezent deține președinția UE, este unul dintre cei mai importanți parteneri ai țării noastre, oferindu-ne un sprijin generos pentru realizarea programelor economice și de dezvoltare a afacerilor mici și mijlocii, pentru programele de mediu dar și pentru îmbunătățirea domeniului justiției.

Maia Sandu, a discutat la München cu Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson

De asemenea, Maia Sandu a avut un scurt schimb de opinii despre situația instabilă din regiunea noastră cu noul Președinte al Republicii Cehe, Petr Pavel.

„Republica Cehă este un partener important care ne sprijină eforturile noastre de modernizare a țării, dar și aspirațiile europene. Vă mulțumim!”, a notat șefa statului.

Maia Sandu a discutat cu Președinte al Republicii Cehe, Petr Pavel

În marja Conferinței de la München, șefa statului a avut o întrevedere cu Directoarea Generală a Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, cu care a vorbit despre importanța ajutorului din partea instituției financiare pentru atenuarea consecințelor economice și sociale provocate de război.

Totodată, au analizat perspectivele noastre macroeconomice pentru 2023 – an în care trebuie sa găsim soluții mai bune pentru a reporni economia.

Maia Sandu, a discutat cu Prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, despre relațiile excelente dintre țările noastre, dar și despre provocările de securitate care ne afectează stabilitatea.

De asemenea, Maia Sandu a făcut un schimb de opinii privind evoluțiile de securitate regională cu Andrej Plenković, Prim-ministrul Croației. Oficialii au discutat despre cum ne afectează războiul Rusiei în Ucraina și despre aderarea la Uniunea Europeană.

În prima zi a Conferinței de Securitate de la München Președinta Maia Sandu a participat la o masă rotundă dedicată experienței diferitor state și organizații internaționale în combaterea corupției. De asemenea, Președinta Maia Sandu a avut întrevederi cu lideri de state și înalți oficiali europeni.

În cadrul mesei rotunde, Maia Sandu a vorbit despre angajamentul autorităților moldovenești de a elimina acest flagel din țara noastră, sancționându-i totodată pe toți cei care au delapidat banul public. Pentru combaterea acestui fenomen șefa statului a chemat la o cooperare mai strânsă între organele de anchetă și de drept din diferite state europene, informează Președinția într-un comunicat de presă.

Șefa statului a mai discutat cu Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, despre ceea ce se face pentru ca Republica Moldova să-și securizeze sectorul energetic, inclusiv prin trecerea la energia verde. În context, Președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul partenerilor europeni care ne-au ajutat să ne diversificăm sursele energetice.

Tot în prima zi a acestui eveniment, Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu Svenja Schulze, Ministra pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Republicii Federale Germania, și cu un grup de deputați ai coaliţiei de guvernare CDU/CSU din legislativul german.

Șefa statului le-a mulțumit partenerilor germani pentru ajutorul lor la depășirea crizelor curente, îndeosebi a celei energetice, dar și pentru Rezoluția privind continuarea sprijinului pentru Republica Moldova adoptată de către Bundestagul german în luna decembrie a anului trecut.

La München, Președinta Republicii Moldova a avut întrevederi cu președintele Finlandei, Sauli Niinistö și președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, recent aleasă în funcție. Oficialii au discutat despre provocările de securitate de pe continentul european, dar și despre cele pe care le întâmpină țara noastră.

Șefa statului a mulțumit președintelui Finlandei pentru sprijinirea agendei de reforme democratice a țării noastre și a acțiunilor noastre în domeniul integrării europene, asumate odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

În cursul întrevederii cu președinta Sloveniei, Maia Sandu a mulțumit pentru ajutorul oferit de către Slovenia în sprijinul parcursului nostru de reformare prin oferirea de expertiză și asistență, în mod special în domeniul fiscal.

„Am folosit această ocazie pentru a o invita pe Președinta Nataša Pirc Musar să viziteze Republica Moldova”, a spus șefa statului.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.