Vitamina A este extrem de importantă pentru sănătatea umană, pentru multe procese din corp, inclusiv pentru menținerea unei vederi bune, asigurarea funcționarii normale ale sistemului imunitar și ale organelor și a dezvoltării normale a bebelușilor în uter.
Compușii vitaminei A se găsesc atât în alimentele de origine animală, cât și în cele de origine vegetală. Vitamina A este cunoscută că formă activă a vitaminei pe care corpul o folosește în stare naturală. Se găsește în produsele de origine animală, inclusiv în carnea de pui, vită, peste și lactate. Provitamina A este formă inactivă ale vitaminei A care se găsește în plante, organismul fiind cel care le transformă în vitamina A.
Vitamina A este esențială în protejarea vederii, fiind necesară pentru producerea rodopsinei – pigmentul responsabil de vederea crepusculară și nocturnă. De fapt, unul dintre primele simptome ale deficitului de vitamina A poate fi cecitatea nocturnă. Rodopsina se găsește în retină ochiului și este extrem de sensibilă la lumina. Persoanele care suferă de această afecțiune pot vedea în mod normal în timpul zilei, dar au vederea redusă în timpul nopții.