VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 357: Alerte de raid aerian la Kiev. Reznikov: Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă

UPDATE: Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au acționat deasupra Kievului după ce au fost detectate atacuri rusești, potrivit autorităților locale.

„O țintă aeriană inamică a fost detectată pe cerul orașului Kiev”, a scris pe Telegram administrația militară a orașului Kiev, îndemnând toți locuitorii din regiune să rămână calmi și să meargă în adăposturi.

Presa ucraieana spune ca au fost doborate doua drone de supraveghere, dar este posibil ca o parte din țintele aeriene reperate pe radar sa fie baloane reflectorizante folosite de rusi ca să deruteze radarele ucrainene.

Ucraina va avea nevoie de încă câteva luni pentru a se pregăti pentru începerea unei mari contraofensive a forțelor armate ale Ucrainei și eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, a declarat ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat Ukrinform.

Momentul lansării ofensivei ucrainene se bazează pe necesitatea de a aștepta echipamentul occidental și echipajele instruite.

„Este nevoie de timp. Vorbim despre câteva luni în care suntem pe deplin pregătiți. Și atunci, prin decizia Marelui Stat Major, vor avea loc anumite acțiuni”, a spus ministrul Apărării.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi o situaţie „extrem de dificilă” în est, în faţa trupelor ruse, care au câştigat teren în ultimele săptămâni, în special lângă Bahmut, relatează AFP, citat de hotnews.

„Situaţia din prima linie, în special în regiunile Doneţk şi Lugansk, rămâne extrem de dificilă. Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean”, a spus Zelenski în discursul său video de marţi seara.

Autoritățile din Ucraina au cerut aliaților săi să accelereze furnizarea de ajutor militar, în timp ce miniștrii apărării din NATO se pregătesc să se întâlnească miercuri pentru a doua zi. În același timp autoritățile din Rusia au declarat că trupele lor au trecut prin două linii fortificate ale apărării ucrainene pe frontul de est, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că ucrainenii s-au retras în fața atacurilor rusești din regiunea Luhansk, dar nu a oferit detalii.

„În timpul ofensivei … trupele ucrainene s-au retras dezorganizat la o distanță de până la trei kilometri de liniile ocupate anterior. Nici cea de-a doua linie de apărare a inamicului, mai fortificată, nu a putut rezista pătrunderii militarilor ruși”, a susținut sursa citată.

Kremlinul și-a intensificat atacurile pe o porțiune din sudul și estul Ucrainei în ultimele săptămâni, iar o nouă ofensivă majoră a fost anticipată pe scară largă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că Rusia se grăbește să-și intensifice atacurile, înainte ca Ucraina și aliații săi să-și adune forțele.

„De aceea viteza este esențială”, a declarat el. „Viteza este foarte importantă. Viteză în toate – în luarea deciziilor, punerea lor în aplicare, în livrare, în formare. Viteza salvează vieţi, viteza aduce înapoi siguranţa.”, a subliniat Zelenski.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.