VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministra Ana Revenco, discuție cu experții Comisiei Europene despre tentativele de destabilizare a situației în R. Moldova

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a avut o întrevedere tehnică cu experții SEAE și ai Comisiei Europene, care au evaluat, la ultima etapă, nevoile de intervenție imediată ale afacerilor interne în situații de criză.

În cadrul discuțiilor, ministrul Revenco, a prezentat membrilor misiunii necesitățile sistemului afacerilor interne ale Republicii Moldova la etapa actuală și pașii pe care i-a întreprins instituția pentru a face față provocărilor venite din exterior, în contextul războiului din Ucraina.

Ministrul a prezentat principalele obiective ale MAI care au scopul de a spori capacitatea de acțiune a afacerilor interne, ca factor de stabilitate și securitate în regiune, prin:

  • Acordarea suportului pentru dezvoltarea capacității de intervenție a HUB-ului de Securitate UE la Chișinău;
  • Accelerarea implementării Strategiei de dezvoltare a afacerilor interne în concordanță cu politicile de Securitate europene și îndeplinirea aquis-ului comunitar;
  • Creșterea capacităților de analiză, risc și previziune strategică;
  • Managementul crizelor.

De asemenea, a fost subliniată importanța fortificării instrumentelor de politici cu cerințele actuale din regiune, dar și identificarea unei modalități de creștere a capabilităților pentru combaterea și prevenirea pericolelor de securitate, pe plan național, cât și regional.

În debutul discuțiilor, Ana Revenco, a menționat și despre provocările cu care se confruntă MAI la etapa actuală. Ministrul a comunicat despre acțiunile subversive care au loc pe teritoriul Republicii Moldova și tentativele de destabilizare a situației, de subminare a statului, pentru a opri parcursul european al țării noastre.

De asemenea, oficialul a adăugat că MAI își cunoaște nevoile și întreprinde în permanență acțiuni pentru a răspunde la tulburările de ordine publică, identificarea și atenuarea amenințărilor hibride și a manifestărilor acestora, dar și pentru combaterea criminalității transfrontaliere, inclusiv construirea unui sistem de securitate modern și flexibil pentru a face față situațiilor excepționale.

Precizăm că, Delegația experților din cadrul instituțiilor UE s-au deplasat, acum o lună, în mai multe regiuni din țară, pentru a analiza realitatea din teren, inclusiv în zona de frontieră, dar și pentru a identifica, împreună cu specialiștii MAI Moldova, prioritățile de intervenție financiară necesară afacerilor interne, pentru a răspunde eficient amenințărilor.

Misiunea de intervenție a Comisiei Europene este o expresie a materializării politicilor și inițiativelor de securitate extinsă, generate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă si securitate, Josep Borrell, de comisarul european, Ylva Johansonn și de echipa coordonată de Peter Wagner, directorul Serviciului pentru instrumente de politică externă (Head of Service „Foreign Policy Instruments) al Comisiei Europene.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.