VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Botnaru- Calul lui Prjevalski și Lavrov catârul lui Putin

Calul lui Prjevalski poartă acest nume deochiat, sărmanul, pentru că a fost descoperit de un general rus de origine poloneză pasionat de explorări naturaliste. Nikolai Prjevalski s-a simțit obligat să descrie specia de cai sălbatici care populau stepele și lanțurile muntoase ale Mongoliei după ce îi fusese oferit în dar craniul unui asemenea animal.

Drept recompensă pentru efortul de cercetător numele Prjevalski i-a fost atribuit speciei care continuă să fie singura cu adevărat sălbatică, chiar dacă a fost salvată de dispariție în condiții de captivitate.   Ceea ce mi se pare nedrept din mai multe motive.

Primul. Calul a existat bine-merci înainte să fi fost studiat și descris în anul 1881 de către neostenitul general rus și a rămas exact la fel, cu același număr de membre, dinți și urechi după ce i-a fost atribuit numele descoperitorului.   

Al doilea motiv – alte specii și rase de cai s-au ales cu nume firești oricât de domesticite sau îndobitocite le-au dorit oamenii  – arabă, andaluziană, kabardină,  sau trăpaș francez, pur sânge englez etc. Și numai calul Prjevalscki poartă acest nume bizar ca pe o cicatrice de la dăngăluirea  cu fier încins.   

Și de ce vă spun toate astea? Pentru că Republica Moldova nu e o specie necunoscută de cai din stepele mongole căreia un general rus perdant să-i dea nume și să-i decidă soarta.  Asta i-aș spune lui Serghei Lavrov, cel căruia alt catâr de-al lui Putin i-a ridicat mingea la fileu pentru ca masca mortuară a diplomației rusești să se lanseze în tradiționale enormități geopolitice despre locul Republicii Moldova pe care i-l stabilește Kremlinul.

Nu sunt constrâns ca ministerul moldovean de externe să fiu politicos, prin urmare i-aș recomanda lui Lavrov să-și ascundă cu mai multă dibăcie dangaua de pe șold pe care se căznește să o acopere cu stofe rafinate și să ne lase în pace ca să ne alegem  noi singuri numele și viitorul.  Do you read me, mister Prjevalski?!   Pricepi?! Догоняешь ?!

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.