VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ Imaginile din satelit arată distrugeri masive în urma exploziilor din Crimeea. Rusia a negat că a fost un atac

Cel puțin opt avioane de război rusești par să fi fost avariate sau distruse în recentul atac asupra bazei aeriene Saky din Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, potrivit imaginilor din satelit recent lansate, scriu jurnaliștii de la The Guardian. Rusia a negat această ipoteză, iar Ucraina a evitat să-și asume oficial responsabilitatea.

Mai multe explozii au zguduit, marți, 9 august, baza aeriană rusă din Crimeea. Cel puțin o persoană a murit, în ceea ce Rusia a numit, prin Ministerul Apărării, un incident produs în urma „încălcări a cerințelor de siguranță împotriva incendiilor”.

Imaginile, de la Planet Labs, cu sediul în SUA, arată suprafețe mari de pământ ars și deteriorarea pistei, alături de rămășițele carbonizate ale aeronavelor militare. Imaginile realizate de operatorul privat de sateliți, în jurul orei 8 dimineața pe 9 august – cu aproximativ patru ore înainte de atac – și în jurul orei 16:40 pe 10 august, arată că cel puțin opt avioane parcate afară au fost avariate sau distruse.

Imaginile înainte și după sunt prima confirmare independentă a deteriorării bazei, ridicând întrebări despre cum ar fi putut fi atacată o locație la mai mult de 100 de mile (160 km) de linia frontului.

Baza Saki

În fotografie sunt identificabile trei cratere și cel puțin opt aeronave distruse. Institutul american pentru Studii de Război (ISW) consideră că tot nu poate fi stabilit cu certitudine dacă atacul a fost realizat de trupe la sol care au folosit drone de mici dimensiuni sau rachete ghidate, sau a fost rezultatul unui tir cu rachete. 

Eliot Higgins, fondatorul și directorul site-ului de investigații Bellingcat, a scris pe Twitter că este posibil ca acele cratere de circa 20-25 de metri lățime „să fi fost făcute de lovirea precisă cu muniție cu rază lungă de acțiune, o muniție destul de grea. Cum nu există locuri de impact ratat vizibile, fie (ucrainenii) au folosit arme foarte precise, fie au fost foarte norocoși”. 

Oficial, Ucraina nu deține rachete ghidate (de precizie) care să aibă o rază atât de lungă, dar ar putea avea rachete balistice de producție proprie (Hrim). Eroarea acestui tip de armament este însă mult mai mare, iar fotografiile nu par a indica folosirea unor rachte balistice.

Rusia insistă că deflagrațiile au fost provocate de explozia muniției într-un depozit din cauza încălcării normelor de siguranță împotriva incendiilor. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea – iar ministrul Apărării a sugerat că soldații ruși neglijenți ar putea fi de vină.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că aproximativ o duzină de avioane de război rusești au fost distruse, deși Rusia a negat că vreun avion ar fi fost avariat. Aceste noi imagini sugerează că acest lucru nu este adevărat. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a sugerat că faptul că au avut loc două explozii separate indică mai degrabă un atac decât un accident. De asemenea, el a apărat dreptul Ucrainei de a viza Crimeea.

În urma exploziilor de marți, președintele Volodimir Zelenski și-a dedicat discursul de seară Crimeei și a sugerat că, în opinia sa, Ucraina trebuie să recucerească peninsula înainte ca războiul să se încheie.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după ce teritoriul – care are o majoritate vorbitoare de limbă rusă – a votat să se alăture Rusiei în cadrul unui referendum considerat ilegal de comunitatea internațională.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.