La 3 ianuarie Judecătoria mun. Chișinău, sediul Centru, a dispus de a încasa din contul IMSP Institutul Mamei și Copilului suma de 200.000 lei, cu titlu de prejudiciu moral pentru o tânără care a avortat în toaleta instituției medicale fără ca să beneficieze de asistență medicală. Potrivit avocatului din cadrul Asociației Promo-LEX, hotărârea instanței este o premieră în Republica Moldova.
Potrivit avocatului Asociație Promo-LEX, Vadim Vieru: „Cazul EM este primul, în care instanța de judecată dispune recuperarea prejudiciului moral în rezultatul violenței obstetrice și ginecologice comise de către o instituție medicală publică. Violența obstetrică și ginecologică reprezintă, în continuare, o problemă pentru sistemul medical și trebuie abordată urgent și prin reforme sistemice și nu reactive, de moment”.
Anterior, avocații Promo-LEX au a sesizat o serie de încălcări privind acest caz, printre care: lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine-stătător medicamente și neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale.
Cazul respectiv a avut loc în decembrie 2017 atunci când victima a avortat în toaleta instituției medicale fără ca să beneficieze de asistență medicală și psihologică. Acest caz a zdruncinat atunci întreaga opinie publică, dar și colectivitatea medicilor din țară.
Ulterior cinci angajați ai Institutului Mamei și Copilului au fost sancționați iar șeful secției de ginecologie, asistenta principală a secției și asistenta medicală care a fost de gardă au fost demiși din funcție.