VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Președintele Parlamentului: Nu vedem un pericol de extindere a războiului din Ucraina în Transnistria

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu a declarat pentru Agerpres că nu există un pericol iminent de escaladare a conflictului în Transnistria.

Precizările au venit după ce Igor Grosu a fost întrebat care este situaţia în regiune, în contextul declaraţiilor din decembrie ale directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteaţă, care spunea că Rusia ar avea în plan să invadeze Transnistria.

Domnul director s-a referit la analize care se fac şi la baza acestor analize au fost şi mai multe declaraţii ale generalilor armatei Federaţiei Ruse. Chiar au fost prezentate nişte hărţi şi de pe acele hărţi se vedea foarte clar intenţia de a avansa spre Nicolaev, Odesa, cu joncţiunea spre Transnistria. La moment, aceste pericole nu există, pentru că am urmărit succesul forţelor ucrainene în Herson, chiar faptul că au împins armata invadatoare peste râu. Deci, la moment nu vedem pericol iminent de escaladare a conflictului, a războiului în Transnistria. În Transnistria propriu-zis, situaţia este tensionată, dar în acelaşi timp vedem o preocupare şi la nivelul populaţiei, dar şi la nivelul aşa-numitei administraţii de acolo. Per total, cei de acolo nu îşi doresc escaladarea. Noi vedem lucrul acesta şi din dialog, şi din comportament. Până acum am reuşit să menţinem stabilitatea, sper să o menţinem şi în continuare„, a precizat Igor Grosu.

În ce priveşte resturile de rachetă găsite sâmbătă pe teritoriul Republicii Moldova, după un nou val de atacuri ruseşti asupra Ucrainei, Igor Grosu a declarat că este vorba despre al treilea incident de acest tip.

Igor Grosu a menţionat că Republica Moldova este interesată de asigurarea securităţii energetice, în condiţiile în care, începând din toamna anului trecut, ţara a fost supusă unui „val de atacuri cibernetice fără precedent”. El a mai precizat că autorităţile sunt interesate şi de investiţii în capacităţi defensive.

Potrivit oficialului, pentru Republica Moldova „principalul risc ţine de bombardamentele” care au loc la cinci-şapte zile. El a arătat că bombardamentele ruseşti vizează infrastructura energetică din Ucraina, lucru care ar putea afecta aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova, însă a menţionat că autorităţile sunt mai bine pregătite decât în iarna trecută şi a mulţumit României pentru sprijin, inclusiv pentru cei 130.000 de metri cubi de lemn oferiţi.

Colegii mei sunt în contact permanent cu colegii din România. Incidentul de acum o lună, atunci când a picat sistemul, din fericire ne-a arătat că într-un termen record, graţie colaborării, a putut fi reconectată întreaga ţară, cred că în timp de câteva ore. (…) Am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze. Avem operatorul nostru, compania de stat, Energocom, care face achiziţii. La moment, nu consumăm – malul drept – niciun metru cub de gaz din partea Gazpromului. Am putut găsi în timp record soluţii. Ne-am învăţat să cumpărăm gaze şi lucrul acesta s-a datorat inclusiv faptului că avem o colaborare bună cu partenerii occidentali şi români. La capitolul electricitate, lucrurile stau bine la moment. Centrala Cuciurgan a început să producă„, a precizat Igor Grosu.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova s-a arătat încrezător în ce priveşte posibilitatea ca autorităţile de la Chişinău să poată procura medicamente din România, după ce vor fi asigurate rezervele interne.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.